Стефан Вујић, од хрватског дреса до меча против Хрватске у српском дресу

Бивши ас Рукометног клуба Загреб и млади репрезентативац Хрватске сутра ће у Сплиту играти против Хрватске, и то у дресу Србије.

Некада хрватски репрезентативац, Стефан Вујић играће за Србију против Хрватске на отварању Европског првенства у Сплиту. 

Вујић је одрастао у Истри, а играо је за Загреб и хрватску репрезентацију. Прошле године решио је да обуче дрес Србије.

"Са доста страна сам чуо да је то храбра одлука, али ја то тако не гледам... Само сам се водио спортским интересима, само ме спорт занима и не бих мешао спорт ни са чим", рекао је Вујић. 

Његови родитељи су Срби, из банатског места Ечка. Отац Војислав, такође рукометаш, наступао је за Пролетер из Зрењанина, а 1985. одлази у Хрватску и прелази у клуб Истра Турист из Умага.

Шест година касније, добија сина. Стефан се родио у Ријеци, где је још у вртићу учио италијански. Одласком у Пореч, почео је његов рукометни развој.

Провео је две године у Француској, а 2015. године долази у Загреб код Веселина Вујовића, сада селектора Словеније. Његов садашњи клуб је Стеауа из Букурешта.

Играјући на позицији средњег бека, Стефан је прошао све млађе категорије Хрватске, а 2013. године је био део репрезентације која је освојила сребро на Медитеранским играма.

Ипак, за Стефана није било места у најбољој селекцији Хрватске и, после разговора са Марком Исаковићем, решио је да заигра за Србију.

"Пресудила је жеља за напредовањем, доказивањем и учествовањем на великим такмичењима. То је само помогло у одлуци да се одлучим за Србију", рекао је Вујић.

Из Хрватске му нису слали замерке, већ само поруке подршке, а легендарни селектор Лино Червар сматра да је Стефан паметно поступио.

"Червар је знао Стефана, али се ослонио на играче које више познаје кроз клубове и репрезентацију, што је Србија доста добро искористила", сматра рукометни тренер Александар Брковић.

Вујић у Сплиту за противнике има и кумове – Стипе Мандалинић и Тин Контрец биће у тиму Хрвата против Србије на отварању шампионата Европе.

"Чуо сам се с њима, наравно, то је нека шала без зле крви... Искрено једва чекам да све то крене, да покушамо да отворимо првенство победом, јер су прве утакмице најтеже", рекао је Вујић.

Чувени Ивано Балић је рекао да у хрватском рукомету има превише сличних играча. Можда је мислио да су неки сувишни. Иако му Хрвати нису посветили довољно пажње, Вујић то никада није осуђивао. Рукометно знање односи из земље у којој га је стекао, да би га применио у земљи у којој су му корени.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. јан 2018, 08:15) - Sale [нерегистровани]

Momcino

Ako te je vodio samo sportski interes onda nisi trebao oblaciti dres Srbije.Za klub mozes doneti odluku kako hoces ali za drzavu ili jesi ili nisi, bar kod nas Srba je tako.U svakom slucaju zelim ti puno srece i uspeha !