Стартује Трка кроз Србију

Јубиларна 50 међународна бицклистичка "Трка кроз Србију", на којој ће учествовати 120 такмичара из 18 земаља почиње вечерас и траје до 19. јуна, и циља шесте етапе у Руми.

Трка званично стартује 14. јуна првом етапом од Београда (преко Младеновца) до Зајечара. Друга етапа је 15. јуна од Зајечара до Врања (Врањске бање), трећа етапа је 16. јуна од Врањске бање до Врњачке бање, четврта етапа је 17. јуна од Врњачке бање до Златибора, пета етапа је 18. јуна од Златибора - до Пала и шеста етапа 19. јуна Пале (Милићи) - Рума. 

Председник организације "Трке кроз Србију" Љубомир Живановић је за агенцију Бета рекао да је учешће потврдило око 120 бициклиста из 20 тимова (18 землаја) који ће у шест етапа прећи 1.073 километра. 

"По квалитету учесника, организацији и пратећим садржајима 'Трка кроз Србију' заузима важно место у српском спорту а по организацији, условима смештаја и исхране, а нароцито по безбедности, спада међу најбоље светске трке", рекао је Живановић.

Покровитељ трке је Минстарство за спорт Србије и трка се седму годину узастопно вози под слоганом "Туризам и бицклизам заједно" рекао је Живановић, истакавши да је трка ове године посвећена бањама Србије - Гамзиградској, Врањској, и Врњачкој бањи, као и Златибору.

Градови домћини етапних места боре се и за велики пехар трке "Кроз Србију" за најбољег домаћина етапе, а последње три године га је освајало Врање.

Трка је категорије 2.2 за светске бодове. Стаза је дугачка укупно 1.073 километра, има пет брдских циљева, два прве категорије у петој етапи Златибор - Пале (Сљемеч 1.300 метра и Равна Романија 1.200 метара).

"Домаћи такмичари нису победили још од 2002. али ове године очекујемо да наши такмичари уз победе по етапама озбиљно конкуришу и за победу у генералном пласману", каже председник организације "Трке кроз Србију".

На трци "Кроз Србију", уцествоваће две селекције Србије и профи тим Партизан Србија.

Селектор Радиша Чубрић одредио је састав за две селекције - национални тим и Фестину. У репрезентацији Србије биће Небојша Јовановић (Спарта Праг), Габор Каса (Спартак, Суботица), Драган Спасић и Јован Рајковић (Железничар МБН), Предраг Прокић (Раднички Крагујевац) и Марко Станковић (Металац, Краљево).

У тиму Фестина су: Александар Миливојевић и Миланко Петровић (Металац, Краљево), Александар Дукић и Дејан Марић (Железничар МБН), Марко Вулета Ђуканов (Ас Аптин), Горан Шмелцеровић (Раднички Крагујевац).

Спортски директор Партизана Душан Бановић одлучио се за састав: Иван Стевић, Жолт Дер, Есад Хасановић, Никола Козомара, Евгениј Собал (Белорусија) и Јован Зекавица.

На трци "Кроз Србију" од бициклиста из Србије побеђивали су Радош Чубрић (1965. и 1970.), Момчило Лајзер (1976.), Драгић Боровићанин (1982.), Микош Рњаковић (1985, 1990, 1991, 1996.), Рајко Чубрић (1988. и 1989.), Зоран Илић (1992.), Саша Гајичић (1997. и 2001.) и Александар Никачевић (2000. и 2002.).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се