Читај ми!

Антанасијевић за РТС: Очекујем медаљу и на Светском првенству

Каратисткиња Емилија Антанасијевић трострука шампионка Европе гостујући у породичном магазину Радио Београда 1 “Време спорта и разоноде“ говорила је о досадашњим успесима на међународној сцени, тимском раду и сарадњи као и будућим амбициозним плановима. Анастасијевићева се управо вратила из Риминија где је на Европском првенству освојила две појединачне и једну тимску златну медаљу, заједно са Јеленом Станојевић и Сањом Станојевић из карате клуба Унсу.

За Емилију Антанасијевић из пуно разлога се може рећи да је рођена шампионка. Прошле године је у Катовицама, у Пољској освојила европско злато, за шта је спортско друштво Црвена звезда, чији је поносни члан, наградило звањем најбоље црвено-беле јуниорке. Емилија је у каратеу већ 14 година, бескрајно је захвална свом тренеру Игору Гајићу, који јој је усадио шампионски менталитет, као и породици која има разумевања за сва њена одрицања и подржава је у најлепшим спортским настојањима.

"Нема одмора док траје обнова.", кроз осмех је причала Емилија,"Већ до краја године очекује нас Светско првенство, домаћин је Лублин у Пољској, очекују нас велике и тешке борбе, али надам се најбољем. Даћу све од себе да 2022. годину завршим са бар једним светским одличјем."

И Емилија је, сасвим разумљиво, шокирана избацивањем карате из олимпијског програма, у Паризу ће бити скејта и брејкденса, а неће- каратеа! Сада га зову најмасовнијим неолимпијским спортом.

"Јесте тако, огроман је број каратиста широм света, то су све спортисти који имају савршену психу, чврсте карактере и менталитете, али дефинитивно скоро да нико још не може да верује да ће Париз видети толике друге спортове, али не и карате. Неки су напрасно одлучiли да оду у пензију, да се не баве више професионално тим лепим и атрактивним спортистима, чак и на нашим просторима. У Србији се , ипак, дешава и нешто лепо, карате је проглашен за школски спорт, што би требало да буде база за рађање нових шампиона." истакла је Емилија.

"То је велика ствар и баш сам поносна што је донета такву одлука. Ускоро Европа долази у Нови Сад на школско карате такмичење у коме ће узети учешће преко пет хиљада спортиста са свих меридијана."

Знате ли колико ће Србија добити у очима спортског света организацијом једног овако великог такмичења?

"Много, много, а ја се радујем да ће се карате под хитно вратити тамо где му је место у светским оквирима, и то већ од наредних Олимпијских игара."

Још једном златна Емилија помиње Јелену и Сању, такмичарке из Лесковца, њене пријатељице и колегинице из тима који је узео злато на Европском шампионату у Италији. Оне су тимски биле најбоље у Риминију, у леђа су им гледале другопласирана Пољска, трећа Мађарска и сви остали. Како каже у младалачком жаргону- једноставно су `одували` све ривале.

Срећна је и што има тренера који се максимално посветио њеној каријери и успеху, вели да још увек премотавају филм из Италије и траже грешке, утврђују где је можда могло бити боље, иако су Емилији три злата око врата. Само тако, тврди, уз предан и пожртвован рад, може се направити истинска спортска каријера.

У каратеу је већ 14 година, рано му је поклонила пажњу и време, у најнежнијим годинама свог живота, али није јој жао због силних одрицања и аскетског начина живота. Нешто је испустила, оно што има већина њених вршњака у слободно време, а много више добила.

Свет је већ упознао Српскињу Емилију Антанасијевић, њен циљ је да је добро упамти и да у здрављу обележи још много година бавећи се спортом кога тако и толико искрено воли.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара