Читај ми!

Истрага утврдила да је Ниман варао у више од 100 партија

Најпопуларнија шаховска платформа на свету Chess.com објавила је извештај на 72 странице о истрази о партијама Ханса Нимана, која је открила да је амерички велемајстор варао много чешће него што је раније откривено. Утврђено је да је Ниман „вероватно добио незакониту помоћ у више од 100 онлајн игара, укључујући и догађаје у којима је новац био у питању", извештава Гардијан.

Сумње у Нимана, 19-годишњака који је направио метеорски успон у првих 50 на свету у протекле четири године, прошлог месеца изразио је светски шампион Магнус Карлсен када је изјавио да Американац побеђује нелегитимним путем.

Карлсен је рекао да га је то навело да се повуче са турнира први пут у каријери, а потом је Норвежанин поново запрепастио шаховску јавност повукавши се из онлајн игре након само једног потеза против Нимана.

Међународна шаховска федерација је неколико дана касније најавила формирање комисије која ће испитати оптужбе актуелног светског првака, а Chess.com је Ниману забранио коришћење услуга најпопуларније шаховске платформе.

Ниман је одлучно демантовао оптужбе, иако је признао да је прекршио правила фер-плеја најмање два пута у прошлости користећи помоћ шаховских машина: прво као 12-годишњак на онлајн турниру, а затим као 16-годишњак.

Извештај Chess.com, који се ослањао на алате за откривање варања, укључујући поређење потеза играча са онима које препоручују моћни суперкомпјутери, понудио је убедљиве доказе засноване на подацима који су у супротности с тим изјавама.

У извештају се наводи да је досадашњим анализама откривено да је „десетине" велемајстора ухваћено у превари на Chess.com, укључујући неке од тренутно најбољих 100 на свету, од којих су сви признали прекршај.

Актуелни скандал је избио у септембру када је Ниман победио Карлсена док је играо црним фигурама на Синкфилд купу, вредном 433.000 фунти у Сент Луису, чиме је прекинут низ од 53 партије без пораза актуелног светског шампиона у класичним играма ван табле.

Шокантан пораз и Карлсеново повлачење изазвали су вртлог коментара и навода да је Ниман варао, укључујући и оптужбе Хикаруа Накамуре, америчког велемајстора који је некада био други играч на свету.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво