Читај ми!

JСД Партизан обележава 77. рођендан, награде за најбоље спортисте црно-белих

Југословенско спортско друштво Партизан основано је на данашњи дан пре 77 година, 4. октобра 1945. године у Београду, под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан. Награде за најбоље спортисте црно-белих.

Током скоро осам деценија постојања, црно-бели су остварили фантастичне резултате, ватерполисти су седам пута били прваци Европе, кошаркаши једном, а фудбалери вицешампиони 1966, док су чланови Партизана освојили бројне медаље на највећим светским такмичењима.

Ове године ЈСД Партизан обележава рођендан у можда и најтежим тренуцима у својој историји, будући да ће се организовати две одвојене прославе.

Званични председник ЈСД и први човек Кошаркашког клуба Остоја Мијаиловић, који има подршку већине клубова, организовао је прославу од 20 сати у Хајату, док Фудбалски клуб, са Милорадом Вучелићем на челу, који не признаје Мијаиловићев избор и поднео је судску тужбу због нерегуларности, рођендан је обележиo на стадиону.

Спортско друштво Партизан броји 27 клубова у 24 спорта.

Арсовић и Васић/Мачковић најбољи

Српска репрезентативка у стрељаштву Андреа Арсовић изабрана је вечерас за најбољу спортисткињу Југословенског спортског друштва Партизан, док су у мушкој конкуренцији најбољи веслачи Милош Васић и Мартин Мачковић.

На свечаности поводом 77. рођендана Партизана за најбољи мушки клуб проглашен је рагби клуб, а за зенски стрељачки клуб.

Најуспешнији мушки јуниорски клуб је одбојкашки клуб, а у женској конкуренцији веслачки клуб.

Представнике секција Партизана поздравио је председник ЈСД Партизан Остоја Мијаиловић.

"Захвалио бих свим клубовима који су гласали за мене. Захвалио бих и онима који нису ту, јер смо сви ми Партизан. Посебно хвала оним младим спортистима нашег клуба, који нам дају мотив да будемо јачи. Хвала сви партизановцима и спонзорима. Хвала и нашем највећем ривалу Цтвеној Звезди, која нам је честитала рођендан", рекао је Мијаиловић.

Свечаности су присуствовали бивоши и садашњи чланови Партизана.

Ћурковић: Врло сам поносан на историју Партизана

Легендарни голман Партизана Иван Ћурковић изјавио је да је врло поносан на историју београдског фудбалског клуба.

"За тих 77 година, ја сам 50 година присутан у Партизану. Овај клуб је за то време постао најуспешније спортско друштво на овим просторима. Врло сам поносан што сам у Партизану. Овај клуб није никада посрнуо и изузетно добро функционише. Надајмо се да ће тако и остати", рекао је Ћурковић.

Истакао је да верује да ће Партизан поново освајати трофеје.

"Нико не може да буде вечно први, нико не може да буде стално на врху. То се дешава и у спорту. Ми смо свесни да ће наш клуб поново освајати титуле, као што је некада радио. Знамо да је потребно нешто променити и додати, али верујем да ће Партизан остати на врху", додао је Ћурковић.

Додаје да је Партизан увек имао добре голмане.

"Партизан је од свог оснивања имао добре голмане, као што их и сада има. Партизан је имао асове на голу, од Фрање Глазера, Славка Стојановића, Милутина Шошкића па до данашњих младих голмана. То је традиција која се не губи", закључио је Ћурковић.

КК Партизан наградио најуспешније младе спортисте црно-белих

Кошаркашки клуб Партизан, поводом више од 11.000 продатих сезонских карата, на иницијативу председника Остоје Мијаиловића и тренера Жељка Обрадовића, за троје најуспешнијих младих спортиста ЈСД обезбедио је најскупље улазнице за места поред клупе, дресове и опрему.

На дан кад црно-бели обележавају 77. рођендан, награђени су џудисткиња Николина Нишавић и веслачи Немања Лулеџија и Михајло Дедић.

Поклоне су уручили кошаркаши црно-белих Балша Копривица, Данте Егзум, Џејмс Нанели, Кевин Пантер, Данило Анђушић и Зек Ледеј.

Вучелић честитао годишњицу оснивања ФК Партизан

Председник Фудбалског клуба Партизан Милорад Вучелић, који је некадашњи председник ЈСД Партизан и не признаје избор за првог човека ЈСД-а Остоји Мијаиловићи, честитао је свим члановима и запосленима 77 година од оснивања клуба.

Фудбалски клуб је данас обележио рођендан на стадиону у Хумској. Прослави су присуствовали представници неколико клубова Партизана, као и запослени у клубу.

Вучелић је подсетио да је Партизан основан после Другог светског рата четвртог октобра 1945. године.

"Све ове године од оснивања ми смо се трудили да будемо достојни таквих претеча и оснивача Партизана и да покажемо такмичарски дух и витештво. И да углавном побеђујемо. Нема ниједног клуба са више од трофеја него што их има ЈСД Партизан и ФК Партизан. ФК Партизан је био и остао, да поновим речи Пеке Дапчевића, магнет за остале клубове. Тада је било неколико секција. Ми желимо да данас обележимо тај дан као што га увек обележавамо", рекао је Вучелић.

Тврди да се годишњица оснивања ЈСД Партизан прославља у неуобичајеним околностима.

"На овај дан нећу да говоримо о тим околностима јер би то само бацало сенку на људе који су водили ЈСД и ФК Партизан. Бацање сенке није могуће, јер се та светлост никада не може угасити. Ми смо настављачи те светлости од оснивања Партизана далеке 1945. године. У то име свима желим да буду поносни и достојни својих оснивача и свих људи који су градили Партизан. Партизан је велики клуб не само у бившој Југославији већ и у Европи", рекао је Вучелић.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво