Читај ми!

Зашто РТС не преноси утакмице са светских првенстава за кошаркашице и одбојкашице

Након што је заменица председника Демократске странке Драгана Ракић упозорила јавност да РТС наставља да дискриминише жене јер не преноси ни Светско првенство за одбојкашице ни Мундобаскет за кошаркашице, саопштењем се огласила и наша кућа.

Одговор РТС-а заменици председника Демократске странке
и народној посланици Драгани Ракић:

Поштована госпођо Ракић,

Радио-телевизија Србије вам захваљује што сте покренули ову тему, јер наша кућа већ годинама указује на неопходност законских решавања оваквих и сличних питања. У складу са тим, ево неких, Вама очигледно непознатих чињеница:

То што грађанке и грађани Србије не могу да на Јавном сервису прате директне преносе Светског првенства за кошаркашице и одбојкашице нема никакве везе са дискриминацијом жена, већ искључиво са тржишним надметањем око телевизијских права.

Све чешће купци тих права су кабловски системи који немају у власништву телевизије са националном покривеношћу, а ипак купују права и за кабловско и за земаљско емитовање.

Наиме - према Закону о електронским медијима Републике Србије, догађаје од националног значаја треба да преносе Јавни сервис или телевизије са националном покривеношћу као што су Пинк, ТВ Прва, Б92 и Хепи. Међутим, до нерешиве ситуације долази када кабловски системи којима националне телевизије не могу финансијски да парирају, купе права и за своје кабловске канале, али и за земаљске телевизије.

Логично би било да земаљска права продају једном од националних емитера, али они то не чине. Прво не желе конкуренцију, а друго - закон не предвиђа никакве санкције за нереализовање земаљских права. Због тога су оштећени пре свега грађани, јер ни један кабловски систем не покрива целу територију земље. Зато постоје националне фреквенције.

РТС разуме да су гледаоци оправдано незадовољни. Међутим, желимо да обавестимо јавност да смо више пута за различите спортске догађаје тражили од кабловских система да купимо та права, али смо остајали без одговора.

Због тога указујемо и вама као народним посланицима на неопходност промене прописа који регулишу тржиште телевизијских права. Такмичења о којима сте ви говорили купила је Јунајтед група, иако нема могућност земаљског емитовања, али ни једној националној телевизији та права није желела да прода.

Као и увек до сада, РТС ће се трудити да преноси утакмице наших репрезенатација и мушких и женских, под условом да смо у могућности да их купимо. Подсећамо, да смо 2021. преносили утакмице Европског првенства за одбојкашице и кошаркашице, а већ следеће године преносићемо Шампионат Европе за одбојкашице.

Овог лета на нашим програмима емитована су Првенства Европе у атлетици, веслању, пливању, кајаку, на којима су се такмичиле и жене и мушкарци. Преносили смо Светско првенство фудбалерки, као и Шампионат Европе за ватерполисткиње у Сплиту.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво