Читај ми!

Селби и Марфи за светску титулу у снукеру

Енглески снукераши Марк Селби и Шон Марфи играће у финалу Светског првенства у Шефилду, које почиње у недељу. Селби и Марфи састају се у борби за трофеј на највећем турниру на свету после фантастичних представа које су приказали у досадашњем току такмичења.

Селби је до последњег меча стигао победом над Стјуартом Бингамом 17:15 и обезбедио пето финале у "Крусибл театру", пошто је претходна три од четири решио у своју корист. Марфи је потом направио фантастичну серију и победио прошлогодишњег финалисту Кајрена Вилсона 17:12.

"Шаљивџија из Лестера" има прилику да се придружи Стивену Хендрију, Ронију О'Саливену, Стиву Дејвису и Џону Хигинсу, који су једини били светски шампиони четири и више пута.

"Невероватан је осећај бити у новом финалу Светског првенства. Био је ово тежак меч, Стјуарт је сјајан играч. Чудно је помислити да је морао да прође квалификације јер, када овако игра, свакако је топ 8 играч", похвалио је Марк свог ривала.

Играће 37-годишњак 30. рангирно финале и јурити 20. пехар, али ће на другој страни имати још једног светског шампиона.

Шон Марфи је само годину дана старији, највећи успех у каријери остварио је 2005, а од тада је играо још два финала у Шефилду, али је као поражен напуштао халу.

Сада има огромно самопоуздање јер је прво избацио најбољег снукераша света Џада Трампа у четвртфиналу, да би онда направио велики преокрет у полуфиналу са Кајреном Вилсоном. Вилсон је водио 4:10 у једном тренутку, да би Шон направио серију 13:2 и протутњао у финале.

"Поред освајања турнира, ово је најбољи осећај који можете имати у снукеру. Хоћу ли спавати вечерас? Нисам сигуран. Игра ми је на завидном нивоу, ове недеље сам се сусретао са играчима који играју фантастично, али су ствари кренуле на моју руку. Губио сам 6:2 и 10:4, али сам говорио себи да је линија циља још далеко. У мечевима ове дужине увек ће бити плиме и осеке", истакао је Марфи након победе.

Он ће имати прилику да се придружи шесторици одабраних који су у "Крусиблу" побеђивали више од једном, међу којима је и Селби.

Биће то њихов 41. међусобни дуел, до сада Селби има нешто бољи учинак јер је победио на 20, наспрам 17 тријумфа Марфија, док је интересантно да су три меча завршена нерешено.

На светским првенствима састајали су се само једном, било је то 2007. у полуфиналу и млађи Енглез је тријумфовао у одлучујућем фрејму (17:16). Селби води и у финалима, добио је два, а изгубио једно – највећа су свакако она на Ју-Кеј чемпионшипу 2012. и Мастерсу у Немачкој три године касније.

"Морам да будем на врхунцу своје игре јер Шон игра као што дуго времена није. Одрасли смо заједно, годину дана разлике је између нас. Играли смо заједно у клубу Вилија Торна када сам имао 14, а он 15 година. И даље се боримо", додао је Селби.

Финале почиње у 14 часова и играће се максимално 35 фрејмова у четири сесије, односно победник ће бити први који дође до 18.

Шампиону ће осим најважнијег трофеја у овом спорту припасти и чек на 500.000 фунти.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара