Читај ми!

Волф најбржи у Шапцу

Немац Џастин Волф победник је прве етапе на 15. трци Београд – Бањалука воженој од Трга Републике у Београду до центра Шапца. Шапчани су на сјајан начин обележили дан града, дочекавши спекталуларан финиш прве етапе Трке Београд – Бањалука.

Центром Шапца вожена су три круга, а први је кроз циљ прошао Немац Џастин Волф.

Бициклиста Бајк еида одмакао је конкурентима на половини прве етапе, дуге 96 километара, а стечену предност задржао је без икаквих проблема до самог циља.

Са десетак секунди заостатка кроз циљ су прошли Патрик Штос из пољског Востера, те Филипо Фјорели из италијанског гиганта Бардијанија.

Волф је био помало изненађен што га група није озбиљније угрозила у последњем кругу који је вожен кроз Шабац. Сачувао је довољно снаге за последњи спринт и заслужено је обукао жуту мајицу коју ће покушати да сачува у преостале три етапе.

"Била је јако брза етапа од почетка, али сам у једном тренутку кренуо у бег, нико ме није испратио и успео сам да дођем до победе. Био сам на овој трци пре две године и могу вам рећи да је организација још боља него тада. Не знам шта да очекујем у преостала три дана, али се надам да ћу завршити међу 20 најбољих јер ми спринт није баш јача страна, а пред нама су две етапе, по конфигурацији изразито равничарске", рекао је Волф.

Белу мајицу намењену најбољем возачу до 23 године обукао је Мика Хеминг из Малоја Пушбајкерса, плаву за најбољег брдског возача задужио је Лука Паек из Хринкова, док је бициклиста Малоја Пушбајкерса Пол Теблинг био најбољи спринтер и обукао је црвену мајицу.

Велики број Шапчана поздравио је караван, а догађај се савршено уклопио у прославу Дана града Шапца који је српском бициклизму дао најбољег возача свих времена Сашу Гајичића.

"Посебно сам срећан што смо прославу дана нашег града увеличали овако еминентним догађајем који је значајан не само за Шабац, него за Србију и Републику Српску" рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Директор Трке Владимир Куваља нагласио је да је прва етапа увек најкомпликованија за организаторе, али да је срећан како је све прошло, а нарочито дочеком у града на Сави.

Бициклисте је из Београда испратио заменик градоначелника Горан Весић који им је пожелео срећу и нагласио важност ове трке.

"Београд организује много догађаја током године, али нам је овај најдражи јер спаја исти народ из две земље, али и цео Балкан. Већ 15. пут показујемо да смо заједно и у спорту и животу", рекао је Весић.

Велике заслуге за организацију најјаче трке у региону и овај пут иду на рачун Представништва Републике Српске у Србији.

"Сваке године се радујем трци која је један од најбољи симбола спајања нашег народа. Трка је изузетно значајна за привредни и туристички развој Републике Српске и Србије, је окупља учеснике из свих крајева света", рекао је шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

На старт у престоници Србије дошли су и градоначелници Приједора односно Бијељине Далибор Павловић и Љубиша Петровић. Управо ће Петровић имати част да их у петак дочека у Бијељини.

Тог дана, караван ће у подне кренути из Обреновца, те као и увек прећи у гранични прелаз између Србије и Републике Српске без заустављања.