Јелена Ерић краљица српског бициклизма

Јелена Ерић је најбоља српска бициклисткиња и чланица чувеног шпанског тима Мовистар. Својевремено је била осма на свету у јуниорској конкуренцији, а данас као сениорка бриљира на највећим светским тркама где осваја медаље.

У ексклузивно интервјуу који је дала нашем колеги Немањи Матићу, Јелена Ерић истиче да верује и сања о првој медаљи у бициклизму за Србију на Олимпијским играма, Светским и Европским првенствима.

Од вашег доласка у Мовистар, много сте напредовали. Који су то најзначајнији резултати које сте постигли са Мовистаром на које сте најпоноснији?

"Резултат на који сам најпоноснија са Мовистаром свакако је било 4. место на чувеној женској трци "Vuelta Espana". Ту је такође и 2. место у Белгији на трци "Ronde de Mouscron" које сам остварила прошле седмице. Умало ми је измакла и прва победа у каријери у професионалном бициклизму на тој трци, али верујем да ћу ускоро доћи и до тријумфа."

Какав је осећај бити члан једне од најбољих и најорганизованијих екипа на свету и колико сте задовољни напретком од доласка у Мовистар?

"То вам је као када добијете десетку на факултету после доброг учења. Напокон су сви услови на најбољем могуцем нивоу и задовољство је радити са таквим птофесионалцима. То је такодје био и мој велики сан, стићи овде где сам данас. Сав рад је награђен и ово је велики успех за мене лично. Јер пут који смо прешли је дуг... Имати стабилност у сваком смислу, то је одлична основа, база за победе и успехе."

Имате огромну подршку у тиму, тренирали сте и са чувеним Алехандром Валвердеом. Колико вам је то помогло и колико вам значи подршка тима и клупских другарица које итекако верују у вас?

"Све је то огроман плус, екипа стварно води рачуна да се осећамо једнаким са мушким делом екипе, а они су једна од најбољих екипа у професионалном бициклизму. Чувају нас. Захвална сам тиму за сваку прилику коју добијем да научим било ста од шампиона као сто су Валверде, Иманол Ервити и многи други возачи. Много ми значи и подршка директора екипе од кога такође много учим. Атмосфера у екипи је врхунска, јако добро се слажемо и девојке су супер, то ми даје ветар у леђа."

Имате 25. година. До сада сте бриљирала у репрезентацији у свим младим категоријама. На који резултат у репрезентацији Србије сте најпоноснији?

"Можда и најбољи резултат до сада је и даље то чувено осмо место на Светском првенству у Понферади које сам освојила као јуниорка."

Долазите из Краљева, из чувеног клуба Металац. Данас сте велика звезда светског женског бициклизма. Многи очекују од вас само медаље и победе. Можете ли да донесете Србији прву историјску медаљу на Олимпијским играма, Светском или Европском првенству?

"Верујем да је могуће, али треба ићи корак по корак. Само тако се стиже до великих резултата, али не оптерећујем се много. Све це доћи у своје време. Како овде године тако и следеће, заиста видим могућност да се нађем на подијуму на неком од та три такмичења. Ове године Европско и Светско првенство доносе нам веома захтевне стазе где је све могуће. Циљ је доћи на такмичења у доброј форми и тркати се као и до сада агресивно и са амбицијом.

О чему сањате?

"Мој сан је победа на Светском првенству. А ван тркања, инспирасти и помоћи свим младим бициклистима Србије, као и свима који налазе инспирацију у бициклизму и спорту. Потребно је много труда да би се стигло до професионалног статуса и то је свима јасно у свету бициклизма у Србији. Али није немогуће. У женском бициклизму ствари се мењају и све иде набоље. Све је више великих екипа и више је могуцности. Осећам се одговорном да своје искуство и свој пут једнога дана поделим са другима."

"Мени су бициклизам и спорт променили живот. И ако би тај пример помогао макар једној особи била бих задовољна. Моја жеља је да помогнем другима, јер уз чврсту веру могуће је доћи до таквог начина размишљања и живљења, а то је заправо и мој најбољи резултат и моја огромна срећа коју живим и проживљава кроз овај спорт свакодневно."

Какви су вам планови и амбиције ове сезоне?

"Најпре желим да уживам у почетку другог дела сезоне, сада кад су класици готови. Желим да побољша форму, и да се после тога фокусирам на етапе на чувеној трци "Djiro d'Italija", да извезе добро и још неколико етапних трка које су пред нама, а потом и да наступим на Светском и Европском првенству."

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво