Читај ми!

У Токију потврђена одлучност МОК-а и владе да се одрже ОИ

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах разговарао је у Токију с јапанским премијером Јошихидеом Сугом. Јапанска влада је медијима саопштила да се више не разматра могућност отказивања или даљег одлагања игара, што је и сам Бах изјавио пред долазак у Токио.

Премијер Суга у изјави медијима након састанка рекао је да је госту пренео одлучност његове владе да се Олимпијске игре одрже као доказ да је човечанство победило корона вирус, али и као доказ успешности обнове подручја настрадалих у Јапану током удара великог цунамија у марту 2011. године, који је проузроковао и нуклеарну несрећу у Фукушими.

Бах је током састанка домаћинима рекао да игре требају да се одрже и успеју, те да ће оне бити симбол слоге и јединства човечанства. 

Две стране су и расправљале о могућим мерама епидемиолошке заштите током игара и сложиле се да и надаље буду у блиском контакту у циљу одржавања безбедних игара.

Јапанска влада је медијима саопштила и да се више не разматра могућност отказивања или даљег одлагања игара, што је и сам Бах изјавио пред долазак у Токио.

Бах, који је на функцију председника МОК ступио 2013, у Јапан је стигао у недељу чартер летом да би се уверио у стање на неким од најважнијих спортских борилишта, као што је нови Национални стадион, и са домаћином разговарао о модалитетима одржавања предстојећих летњих Олимпијским играма, које су заказане за 23. јул 2021.

Он је данас обишао и олимпијско село, у којем ће бити смештени спортисти током трајања олимпијаде.

Сагласност МОК-а и јапанске владе

Иако још увек није извесно у којој мери ће мечевима присуствовати публика, јасно је да су и власти у Токију, делимично понукане и инспирисане искуствима из иностранства, одлучне да дозволе улазак у земљу страних спортиста без спровођења карантина, али уз претходни ПЦР тест и вакцинисање, и да игре одрже бар уз делимично присуство публике.

Наиме, јапански спортски званичници с пажњом су пратили одржавање тениских гренд слем турнира у САД и Француској, те систем такмичења "у мехуру" какав је успоставила америчка НБА лига.

И у самом Јапану, последњих дана спроведена су два експеримента на већим стадионима, у којима су истраживачи покушали да оцене могућност преношења вируса под различитим условима.

Осим тога, пре недељу дана у Токију је одржано прво интернационално такмичење од почетка епидемије, као једна врста пробног балона за Олимпијске игре, односно, као вежба у организацији смештаја и кретања спортиста и публике. 

Реч је о гимнастичком турниру на којем су поред домаћина учествовале и атлете из САД, Русије и Кине и које је прошао без проблема, уз присуство око 2.000 гледалаца - њима је на улазу мерена температура, док су спортисти били тестирани сваког дана на присуство вируса.

Оптимизму нарочито доприноси и вест о истраживању у којем је утврђено да вакцина против корона вируса произвођача Фајзера доноси заштиту од тог патогена у 90 одсто случајева.

Могуће и присуство публике на трибинама

У светлу свега горе наведеног, премијер Суга је данас изјавио да је госту пренео то да његова земља врши припреме за одржавање игара уз присуство публике.

И председник МОК-а пред новинарима је изразио увереност да ће игре бити одржане уз присуство публике и да је могуће направити напоре да учесници буду вакцинисани пре доласка у Јапан.

Тако, чини се, ни јапанска влада ни МОК немају сумње у вези одржавања олимпијских игара, и то уз присуство публике.

Остају само недоумице о томе у којој мери ће бити дозвољено присуство домаће публике и долазак страних спортских делегација и, нарочито, страних навијача, јер се у овом тренутку чини да вакцинација неће моћи да буде спроведена широм света у толикој мери да обезбеди сасвим безбрижно одржавање игара, за које се, иначе, верује да ће домаћина укупно коштати око 25 милијарди долара.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво