Читај ми!

Куваља: Бициклизам повезује Србију и Републику Српску

Када је пре четрнаест година организовао прву међународну бициклистичку трку од Београда до Бањалуке, Владимир Куваља имао је визију да исту праксу повезивања Србије и Републике Српске кроз спорт и бициклизам пренесе и на нашу најзначајнију Трку кроз Србију и у томе је и те како успео.

Захваљујући Куваљиној визији, управо је овогодишња међународна бициклистичка трка Београд – Бањалука била иницијатор додатног повезивања престонице Србије и престонице Републике Српске.

Челни људи Београда присуствовали су 7. септембра 2020. године спектакуларном циљу трке Београд – Бањалука у центру престонице Републике Српске, а недуго затим Београд и Бањалука постали су братски градови.

Владимир Куваља је пре две године дошао и на чело најзначајније бициклистичке манифестације на овим просторима и постао директор Трке кроз Србију. Тада је пред свој тим поставио бројне циљеве и планове које и данас изузетно успешно спроводи у дело.

Куваља је 2019. године преданим радом и залагањем успео у намери и да Трка кроз Србију, по угледу на највеће светске трке Тур д'Франс и трку Ђиро д'Италија, први пут стартује ван граница Србије, то јест из братске Републике Српске, са прелепе Јахорине.

Ове године, у најтежем периоду за читав свет услед пандемије коронавируса, Владимир Куваља, директор наших најзначајнијих бициклистичких манифестација, померио је границе у организационом смислу и током јубиларне 60. Трке кроз Србију и током 14. издања међународне трке Београд – Бањалука.

Друмовима Србије и Републике Српске вожено је осам изузетних такмичарских етапа, а наше највеће трке су одржане од 31. августа до 8. септембра.

У конкуренцији више од стотину возача из Камбоџе, Кине, Уједињених Арапских Емирата, Русије, Пољске, Чешке, Словачке, али и читавог региона, памтиће се и наступ две професионалне екипе из Шпаније које су допринеле изузетном квалитету трка.

Екипа Каха Рурал из Шпаније једна је од најбољих на свету и чињеница је да тако јак тим није наступио на Трци кроз Србију у претходних 30 година, што довољно говори о невероватним напретку Трке кроз Србију.

Још је значајнија чињеница да је ове године, други пут заредом, Трка кроз Србију стартовала управо из Републике Српске, из Олимпијског центра Јахорина, док је свечана цереномија такође другу узастопну годину одржана у Источном Сарајеву.

Управо су Јахорина и Источно Сарајево ове године добили и специјална признања за најбоље стартно место на нашој најпознатијој трци.

"Нама је велика част и задовољство што повезујемо наш народ са обе стране Дрине управо у области спорта, али не само спорта већ и туризма. Трка кроз Србију је и значајан туристички догађај јер бициклисти возе кроз најлепше крајеве на овим просторима, а ми на тај начин додатно повезујемо Србију и Републику Српску, представљају ћи свету једининствену туристичку понуди овог краја Европе", истакао је Куваља.

"Не заборавите да је ове године прва етапа вожена са Јахорине до Златибора. Повезати највећи туристички центар у Србији са највећим туристичким центром у Републици Српској је привилегије и драго нам је што смо читавом свету показали наше природне лепоте, али и тако значајне, највеће туристичке дестинације о којима и дан данас причају такмичари и учесници из 25 светских земаља. Сви они понели су предивне успомене из Србије и Републике Српске на шта смо изузетно поносни."

Већ сада је договорено да ће у јуну наредне 2021. године Источно Сарајево и Олимпијски центар Јахорина бити домаћини циља 61. Трке кроз Србију, тако да се Куваљина визија о додатном повезивању Србије и Републике Српске кроз спорт и бициклизам наставља.

Јасно је и да ће сарадња бициклистичких савеза Србије и Републике Српске бити подигнута на још већи ниво.

"Мој примарни циљ је да се Трка кроз Србију нађе у првој категорији Светске бициклистичке Федерације. Трка кроз Србију то и заслужује и место јој је у самом врху светског бициклизма. Ми смо то успели да урадимо са трком Београд – Бањалука, успећемо и са Трком кроз Србију", додаје директор трке.

Круна Куваљиног преданог и напорног рада биће и организација Светског првенства у бициклизму Гран Фондо Мастерс, које ће наредне јесени бити одржано управо у Бањалуци.

"Биће то круна моје професионалне каријере, међутим, мислим да смо организацијом овогодишњих манифестација, Трке кроз Србију и трке Београд – Бањалука померили све границе у домаћинство великих међународних догађаја. У периоду пандемије коронавируса успели смо да организујемо две највеће трке у овом делу Европе. Испоштовали смо све безбедносне мере. Није било ни једне грешке у организацији, ни једног случаја Ковид 19. Обе трке су, према речима челника Светске бициклистичке Федерације, организоване перфектно и конкуренција је била на нејвишем нивоу."

"У овом изузетно тешком тренутку за читав свет учинили смо Србију и Републику Српску поносним, јер подсећам вас да је 70 посто међународних спортских догађаја у свету отказано, а ми смо одржали две беспрекорне међународне трке. Већ данас смо спремни и за организацију Светског првенства, а увелико припремамо у организацију наредне Трке кроз Србију у јуну 2021, али и трке Београд - Бањалука која ће се возити у априлу наредне године. Поносни смо на све што смо урадили током 2020. године, али нема одмора. Оправдаћемо очекивања и убудуће", закључио је Владимир Куваља.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се