Читај ми!

ОКС на састанку представника 206 земаља, четири сценарија за Игре у Токију

Шефови мисија из 206 земаља, један од најважнијих састанака пред Олимпијске игре у Токију, због тренутне ситуације са пандемијом, одржали у преко интернета.

Kако је саопштио Олимпијски комитет Србије (ОKС), учесницима састанка прво су се обратили председник Међународног олимпијског комитета (МОK) Томас Бах и председник организационог комитета Токио 2020 Јоширо Мори.

Они су се сложили у убеђењу да ће Олимпијске игре у Токију бити најбоље организоване до сада, а такође је напоменуто да ће у наредним месецима бити јасно дефинисане све мере које ће бити предузете ради сузбијања ширења корона вируса.

На онлајн састанку, представник Олимпијског комитета Србије био је Дамир Штајнер, шеф мисије олимпијског тима Србије, који је истакао да су разматране све појединости у вези са организовањем Игара, до најситнијих детаља.

"Састанак је био изузетно садржајан и разматрали су се сви организациони аспекти и процедуре које ће важити у Токију. Поједностављене су услуге за све делегације које ће се налазити на играма, а највећи фокус биће наравно на мерама заштите пре, у току и након игара, и могу рећи да се највише ради на томе", рекао је Штајнер.

Шефови мисија су током састанка упознати и са различитим сценаријима који се могу десити током игара, а које организатори до детаља разрадују како би сходно ситуацији могли да правовремено реагују.

"Изложена су нам четири сценарија за које организатори сматрају да су могућа у Токију. Може се рећи да МОK и Организациони комитет не препуштају ништа случају. Детаљно се разрађују све ситуације које се могу десити, од тога да је ситуација са коронавирусом потпуно стављена под контролу, па до тога да дође до потенцијално већих проблема. У сваком случају ће се егзактно знати које су процедуре и како се поступа", наводи Штајнер.

Организатори се ослањају на скоро одобрење употребе вакцине и на развијање брзих тестова који ће се обављати често током трајања Олимпијских игара.

"Према ономе што сада знамо, спортисти и чланови делегација не би требало да буду у карантину по доласку у Јапан. Честа тестирања учесника планирају се пре доласка у Токио, по самом доласку, као и током Игара. Потврђени су сви спортски објекти који ће бити у употреби за тренинге и такмичења, као и објекти који ће се користити у олимпијском селу."

"Припреме за Игре теку сјајно и без застоја. Уколико се све развија према очекиваном сценарију, од фебруара ће бити могуће посете Јапану и Организационом комитету. Мој утисак је да су се МОK и Организациони комитет адаптирали на новонасталу ситуацију и да одлично функционишу", закључио је Штајнер.

Олимпијске игре у Токију одржаће се од 23. јула до 8. августа 2021.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво