Словенац дебитант направио чудо и освојио Тур д'Франс!

Словеначки бициклиста Тадеј Погачар освојио је овогодишње издање најпрестижније трке на свету – Тур д'Франс! Погачар, који је ове године дебитовао на трци кроз Француску, направио је невероватан подвиг на претпоследњој етапи и, уз бројне рекорде, остаће уписан у историјским књигама.

Момак који вози за УАЕ, а који ће за два дана напунити 22 године, први је учесник који је освоји Тур д'Франс на свом дебију од 1983, и други најмлађи шампион свих времена, пошто тај рекорд држи Анри Корне са почетка 20. века.

Такође, Погачар је једини у богатој историји ове трке који ће узети жуту мајицу за победу у генералном пласману, тачкасту као најбољи "брдаш" белу за најбољег младог бициклисту.

Успео је да надомести скоро минут заостатка на претпоследњој етапи – Примож Роглич је био велики фаворит на хронометру дужине 36,2 километра и само је чудо могло да донесе тријумф Погачару.

Млади момак из Коменде је то чудо извео јер је брдски хронометар завршио за 55 минута и 55 секунди, док је Роглич имао скоро два минута заостатка (1:56). Други на етапи завршио Думулан, трећи је био Порт, а четврти Вут ван Аерт.

Последња етапа, која се вози у недељу, је ревијална, на њој ће млади Погачар испијати шампањац и на Јелисејским пољима ће бити проглашен за победника.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво