Обреновац домаћин пролазног циља на трци Београд – Бањалука

Општина Обреновац биће домаћин првог пролазног циља на овогодишњој 14. међународној бициклистичкој трци Броград - Бањалука. Караван са 150 бициклиста из 30 светских земаља проћиће 4. септембра кроз сам центар Обреновца, главном улицом Милоша Обреновића поред градског трга, и наставиће трку ка Шапцу и Бијељини где ће бити и циљ прве етапе у Републици Српској.

Обреновац ће тако и 14. пут дочекати бициклисте из целог света на једној од најзначајнијих трка у овом делу Европе – од Београда до Бањалуке.

Трка Београд – Бањалука налази се у првој категорији Светске бициклистичке Федерације, а наступ је први пут пријавила и једна професионална екипа из Шпаније – Каха Рурал. Поред Шпанаца, централим градским улицама Обреновца возиће и такмичари из Француске, Немачке, Белгије, Холандије, тимови из Кине и Камбоџе, као и две екипе из Сједињених Америчких Држава.

Међу учесницима ће бити и комплетна репрезентација Србије, а наша земља ове године узда се у два професионалца – Вељка Стојнића и Душана Рајовића.

Обреновац несумњиво постаје прави бициклистички центар, како за професионалне возаче, тако и за рекреативце, чему у прилог говори чињеница да је у Обреновцу у претходних неколико година изграђено више од 10 километара уређених бициклистичких стаза на најлепшим градским локацијама.

Бициклистичке стазе у Обреновцу пролазе кроз једно од најпознатијих излетишта у Србији, чувени Забран где је ове седмице отворен и Авантура парк, али и преко насипа поред реке Саве све до насеља Забрежје и Дудови.

Због саме атрактивности трке, караван на међународној трци Београд – Бањалука стартоваће из центра Београда, возиће се преко Аде, Остружнице, Умке и Барича, а бициклисти ће у Обреновац ући преко моста на Колубари и проћи поред легендарног обреновачког хотела који је током осамдесетих година био симбол напретка и развоја не само Обреновца већ и читавог округа и у којем је снимљен велики број познатих филмова.

Бициклисти ће имати прилику да виде и реновиране базене и аквапарк у Обреновцу (један од најтоплијих затворених базена у овом делу Европе), као и новоизграђену бању – популарно излезиште ,,цевка'' на којем се већ деценима окупља велики број Обреновчана, али и гостију из целе Србије у летњем периоду.

Бициклисти ће се за прве бодове борити у самом центру Обреновца.

Каравн ће проћи поред старог здања Милошев конак – чувене обреновачке библиотеке, а потом и поред реновиране зграде старе општине и централног трга, где се очекује величанствен спринт и борба за прве поене и црвену мајицу на трци, намењену најбољем спринтеру.

Директор Трке кроз Србију Владимир Куваља и спортски директор Саша Гајичић у суботу су посетили Обреновац и утврдили детаље трасе у центру града.

Караван са 300 возача, потом ће наставити трку поред Основне школе Јован Јовановић Змај ка Шапцу, где нас очекује и други пролазни циљ, пре него што бициклисти 14. годину за редом пређу државну границу без заустављања и дођу до Републике Српске, то јест Бијељине где је предвиђен и циљ прве етапе.

Међународна бициклистичка трка Београд – Бањалука ће ове године бити део јединствене манифестације и фактички ће се возити заједно са јубиларном 60. међународном Трком кроз Србију која је на програму од 31. августа до 3. септембра.

У сколопу обележавања јубилеја – 60. Трке кроз Србију, бициклисти ће одмах потом, од 4. до 7. септембра возити и трку Београд – Бањалука, која на наше друмове већ читаву деценију доводи нека од највћих имена светског бициклизма.

Тако су две најзначајније бициклистичке трке на овим просторима обједињене у једну велику, осмодневну манифестацију од посебне важности за Србију и Републику Српску, јер и Трка кроз Србију ће ове године, други пут за редом, стартовати са Јахорине и возиће се преко Златибора, Мионице, Пожаревца, Зрењанина све до Новог Сада где ћемо 3. септембра добити победника 60. Трке кроз Србију.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара