Зрењанин - Европски град спорта 2021. године

Зрењанин је проглашен за Европски град спорта 2021. године, потврђено је у писму које је на адресу градоначелника Зрењанина упутио Ђанфранческо Лупатели, председник Европске асоцијације престоница и градова спорта (АЦЕС Еуропе), са седиштем у Бриселу.

Ђанфранческо Лупатели упућује честитке банатском граду на овом признању и истиче да је Зрењанин добар пример спортске средине која следи све циљеве истакнуте и од стране АЦЕС Еуропе и која је развила узорну спортску политику са разноврсним садржајима, програмима и активностима.

Упућен је и званичан позив челницима Зрењанина да крајем године, у Европском парламенту у Бриселу, присуствују свечаности на којој ће бити проглашена Европска престоница спорта за наредну годину - Лисабон, а српском граду биће уручена застава и звање Европског града спорта 2021.

"Добродошли у АЦЕС Еуропе породицу", поручује на крају писма председник Лупатели.

"Изузетно нас је обрадовала ова вест коју смо искрено прижељкивали, али нисмо могли да будемо сигурни да ће заиста бити у нашу корист. Почаствовани смо признањем и драго нам је што су и челници Европске асоцијације престоница и градова спорта позитивно оценили све наше напоре и активности које реализујемо у области спорта, али пре свега, што су препознали наш спортски дух, свест о значају бављења спортом и физицком културом, изузетну традицију и велики допринос развоју олимпијског покрета, у ком су наши суграђани присутни од самог оснивања, од др Ференца Кемења, па до освајача 23 олимпијске медаље", изјавио је помоћник градоначелника Симо Салапура, који је и шеф тима за кандидатуру Града Зрењанина, која је трајала од децембра прошле године.

"Ова награда уједно и обавезује, да наставимо започете пројекте, али, надам се, и да с титулом "Европски град спорта" отворимо нове спортске странице нашег града", додао је он.

Након кандидатуре Зрењанина, уследила је и дигитална презентација, у којој је спортски Зрењанин представљен кроз богату традицију, високе спортске домете, спортску масовност и организованост, организацију великих такмичења и значајна угагања у спорт и спортску инфраструктуру.

Направљен је и промотивни филм у коме су се поводом кандидатуре својим порукама обратили познати спортисти пореклом из овом града: Ивана Шпановић, Владимир Батез, Милорад Станулов, Жарко Чабаркапа, Вања и Никола Грбић, Слободан Никић, Вукосава Ђапић Атанацковић, Милан Пиперски, Бранислав Симић, Горан Перлић, Јована Бракочевић и многи други.

Осим престижа, добијање титуле "Европски град спорта" може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација.

Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеце и унапредењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.

Ову награду Зрењанин носи у категорији градова који имају од 100.000 до 300.000 стасновника.

Иначе, у конкуренцији престоница држава победу је однео португалски Лисабон.

Уз Нови Сад, Европску престоницу културе 2021, Војводина и Србија улазе у наредну годину с још једним престижним признањем које је, дакле, заслужио Зрењанин, а значај тог признања тек ће се сагледати у наредном периоду.

 

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво