Бициклистичка трка Београд - Бањалука привукла екипе из Шпаније и САД-а

У Бањалуци је одржана прва конференција за медије поводом 14. издања бициклистичке трке Београд - Бањалука. На старту ове престижне међународне манифестације појавиће се 175 возача из 25 тимова света, а најјачи је тим на трци биће про континентал екипа Каха Рурал из Шпаније.

Шпанска екипа годинама уназад је учесник највећих трка па иако долази по први пут на најјачу трку у региону сигурно ће имати највише амбиције. Баш као и прошле године трка ће имати четири етапе.

Поред Шпанаца, наступиће и две екипе из Сједињених Америчких Држава.

Прва етапа је заказана за 4. септембар од Београда до Бијељине, дан касније бициклисти ће из Семберије возити до Власенице, а потом од Брчког до Теслића, док је посљедња етапа на програму 7. септембра од Прњавора преко Дервенте, Српца, Градишке и Лакташа до Бањалуке.

Припреме за трку су у завршној фази, јер је добар део посла урађен и до априла када је био и стандардни термин, али је одложен због пандемије коронавируса.

"Усудио бих се рећи да су правила које смо добили из Међународне бициклистичке федерације (УЦИ) још строжија него ова која прописује наш Кризни штаб. Бициклисти и сви чланови тима морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48 часова приликом уласка у земљу, учеснике ћемо морати да смештамо у мање групе у хотелима, а посебна правила важе за старт и понашање публике, те и за церемонију доделе награда", рекао је директор трке Владимир Куваља.

"Последњу реч ће наравно дати наше институције, јер нам ни у ком случају није циљ да ризикујемо или не дај Боже додатно погоршамо ситуацију. Ипак, верујем да ћемо одржати трку и у оваквим временима, јер би и на тај начин послали поруку да смо спремни, одговорни и организовани", додао је Куваља.

Прво издање догађаја који спаја два највећа српска града са две обале Дрине одржано је 2007. године. Од тада траје и подршка министарства породице, омладине и спорта, које је и 14. годину за редом уз манифестацију која окупља неколико стотина учесника из свих крајева света.

"Ове године се налазимо у мало специфичнијим условима, те немамо прилику за одржавање пратећих догађаја, али ће свакако бити прилика да покажемо наш спортски, али и туристички потенцијал, те да учврстимо везе и добру сарадњу са Србијом", навела је Соња Давидовић, министар спорта.

Огромна подршка свакако су и градови домаћини старта и циља етапа, који практично имају партнерски однос у организацији. Ове године то се посебно односи на Бијељину која је домаћин циља прве и старта друге етапе.

"Дуго смо уз трку и нема разлога да тако не остане иако је ова година прилично специфична. Радујемо се доласку каравана који ће ове године бити јачи него икада и сигурно ћемо бити добри домаћини", рекао је шеф одељења за спорт града Бијељина Боро Ђокић.

Теслићани већ традиционално у великом броју изађу на улице да поздраве бициклисте, а начелник Милан Миличевић нагласио је значај трке за ову општину.

"Поносан сам што је Теслић традиционално домаћин једне од етапа ове трке. Постоји десетак културних и спортских догађаја у нашој општини који су препознатљиви и који окупљају значајан број људи, али ова трка је заиста топ догађај за Теслић. Показало се да је интересовање Теслићана огромно када је овај караван у нашем граду, трка је прихваћена на заиста добар начин и желим сходно томе да честитам организаторима. Имамо и читав низ пратећих догађаја који промовишу нашу општину и у том смислу се радујемо наставку традиције", нагласио је Миличевић.

Прњавор је општина где ће стартовати последња етапа.

"Прњавор има огромну част што је део једног оваквог догађаја. Посебно желим да се захвалим организатору јер улажу много напора. Ми знамо шта све треба да учинимо да организујемо један мањи локални догађај, а да не говоримо о овој манифестацији која превазилази границе Републике Српске. Ова трка је догађај који у Прњавору привлачи највише пажње и који на најбољи начин представља све вредности наше локалне заједнице", истакао је начелник ове општине Дарко Томаш.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво