Шок за љубитеље скијања, после 90 година нема више спуста у Венгену

Једна од најлегендарнијих трка у алпском скијању, спуст у швајцарском Венгену избрисан је из календара Светског купа због сукоба око новца који већ годинама траје између Скијашке федерације Швајцарске и Организационог одбора трка на Лауберхорну.

Љубитељи скијања сваке године са посебним нестрпљењем очекују трку у Венгену.

Скијашки савез Швајцарске није пријавио Венген за наредну сезону Светског купа, што значи да након 90 година нећемо гледати такмичења на култној стази Лауберхорн.

Легендарни спуст на писти Лауберхорн већ неко време је био под знаком питања због сукоба између Швајцарске скијашке федерације и Организационог комитета. Владајуће тело швајцарског скијања је истакло да не може и неће да испуни финансијске захтеве организатора трка у Венгену, који траже милион швајцарских франака.

"Нисмо у могућности испунити финансијске услове Организациног одбора из Венгена, па смо принуђени да трку избацимо из календара Светског купа", појаснио је своју одлуку Скијашки савез Швајцарске.

Иако се у Венгену одржавају и такмичења у слалому, стаза Лауберхорн је најпознатија по спусту.

Ради се о најпознатијем, најбржем, најдужем и најопаснијем спусту на свету, а стазу дугу 4.270 метара они најхрабрији скијаши који се појаве на старту пређу за око две и по минуте.

Такмичења у Венгену одржавају се од 1930. године, а нису прекинута ни током Другог светског рата.

Венген од прве сезоне Светског купа 1967. године има место у каленру елитног такмичења, а рекордери су Ивица Костелић и Карл Молитор који су славили по шест пута.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се