Бранко Бановић: Бициклисти никада не одустају

Председник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић најзаслужнији је за још један велики успех српског бициклизма у свету. Традиција се наставља захваљујући преданом раду и одлучности првог човека нашег бициклизма, тако да ће се и ове године возити међународна Трка Kроз Србију и то јубиларно 60. издање.

Одлуком Светске бициклистичке Федерације, наша најпознатија трка је на програму од 31. августа до 3. септембра.

"Лепо је наћи се поново у календару светских трка, који је због пандемије коронавируса измењен, и посебно нам је драго што је Светска Федерација препознала наш труд и рад и што су обе наше најзначајније трке на светској бициклистичкој мапи. Одмах по објављивању званичне иформације да ће се крајем августа и почетком септембра возити и Трка Kроз Србију и трка Београд - Бањалука, почели су да стижу захтеви екипа из целог света које желе да учествују на нашим тркама, што само показује да смо добри организатори и још бољи домаћини", рекао је Бранко Бановић, председник Бициклистичког савеза Србије и наставио:

"Међу првима су се пријавиле екипе из Сједињених Америчких Држава, а потом и професионалне континентал екипе из Француске, што само показује да је огромна заинтересованост тимова да дођу у Србију. Посебан разлог је и то што смо спојили наше две највеће трке - најпре ће се од 31. августа до 3. септембра возити Трка Kроз Србију, а одмах потом од 4. до 7. септембра и трка Београд - Бањалука, која је у првој категорији светског бициклизма, и то посебно привлачи велике светске екипе, јер ће пред њима бити чак осам дана одличног тркања", рекао је Бановић.

Због пандемије коронавируса, велики број најзначајнијих светских трка је отказан или одложен, међутим челници нашег Бициклистичког Савеза никада нису одустајали од идеје да и ове године одрже такмичење и наставе традицију Трке Kроз Србију која се вози од далеке 1939. године.

"Бициклисти никада не одустају. Поготово не ове године, када славимо велики јубилеј, јер пред нама је 60. међународне Трка Kроз Србију. Велики је изазов, али и велики циљ и подстрек да организујемо трку, да не прекидамо традицију, јер то је једна од најстаријих спортских манифестација у овом делу света. Оно што је такође битно јесте и то што ће се трке у нашој земљи возити само осам дана уочи Светског првенства, тако да све екипе настоје да имају добре и квалитетне програме и да се што боље припреме за најзначајније такмичење. Сам термин који нам је доделила Светска бициклистичка Федерација је фантастичан и бићемо на слатким мукама, моћићемо да бирамо екипе које ће нам доћи, што знатно повећава и квалитет самог такмичења", напомиње Бановић.

Овог понедељка, заједено са генералном секретаром БСС-а Сашом Гајичићем, Бранко Бановић је обишао Нови Сад, где је одржан и први радни састанак са Огњеном Цветићанином, чланом градсог већа за омладину и спорт у Новом Саду, граду у којем ће бити и циљ овогодишње, јубиларне Трке Kроз Србију.

"Захвалио бих се граду Новом Саду, градоначелнику Вучевићу као и управи за спорт, хвала и покрајинском секретаријату за спорт, посебно господину Владимиру Батезу на разумевању и подршци коју нам годинама пружају. Нови Сад ће бити град домаћин последње етапе, и завршетка 60. Трке Kроз Србију, а обићићемо и остале градове који ће се наћи на траси трке и бити домаћини етапа, посетићемо наше пријатеље у Пожаревцу, на Златибору, то су наши стари партнери и људи који су кроз бициклизам препознали прави начин да промовишу и своје спортске али и туристичке потенцијале. Екскузивно за РТС, с обзором на то да сте ви наши вишедеценијски покровитељи, најављујем и да ћемо другу годину за редом Трку Kроз Србију почети у Републици Српској, то јест у прелепом Источном Сарајеву, и то нам заиста много значи, јер настављамо сјајну сарадњу Србије и Републике Српске. У наредним данима изаћићемо у јавност са потпуном рутом Трке Kроз Србију, а прву званичну конференцију за штампу имаћемо 15. јуна у Новом Саду", додаје Бранко Бановић, председник БСС-а.

Претходног викенда, и званично је настављена бициклистичка сезона у нашој земљи, трком за Kуп Србије која је вожена на Ушћу у Београду. У наредном периоду очекује нас и велики број трка на нашим друмовима, као увертира за Трку Kроз Србију и трку Београд - Бањалука. Такмичарска 2020. је сјајно почела за наш бициклизам, с обзиром на то да је наш најбољи бициклиста Вељко Стојнић у јануару освојио мајицу за најбољег спринтера у Емиратима међу највећим светским именима и скренуо пажњу водећих светских екипа.

"У нашој стратегији, акценат смо ставили и приоритет су нам млади такмичари, најважнији нам је њихов напредак и развој, а Вељко Стојнић је прави пример тих најмлађих бициклиста који су стасавали у Србији а већ сада имају запажене резултате на светском нивоу. Четворо наших најбољих бициклиста имају мање од 24 године, а сви знамо да се у бицикизму у тим годинама такмичари сматрају исувише младима да би правили светске резултате, а ето наши бициклисти већ сада показују да ће бити најбољи представници нашег спорта у будућности", истиче први човек српског бициклизма.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво