Милијарду евра за спас немачког спорта

Истраживање Немачког олимпијског комитета (ДОСБ) доноси податак да је немачким спортским клубовима потребно је око милијарду евра помоћи како би се опоравили и преживели последице пандемије коронавируса

ДОСБ је то тог износа дошао из недавног истраживања штете у својих 100 организација чланица, а председник ДОСБ-а Алфонс Херман је у излагању спортској комисији немачког парламента нагласио како 90.000 клубова у земљи потребно око 12.000 евра како би преживели кризу узроковану пандемијом ковида 19.

У исто време, кровним спортским савезима у земљи потребно је око 235 милиона евра додатне помоћи за покривање дефицита због отказаних мечева и догађаја.

На помоћ државе рачуна и 255 клубова прве и друге лиге у рукомету, кошарци, хокеју и одбојци, рекао је Франк Штофел из спортске комисије немачког парламента.

"Ако држава не подржи професионални спорт и лиге, сва ова такмичења више неће постојати у облицима које познајемо", додао је Штофел, нагласивши да би многи клубови могли пропасти или прогласити банкрот.

Од главних такмичења у Немачкој се одржава само фудбалско првенство, у јуну ће бити завршена кошаркашка прва лига, док је наступ у већини других професионалних спортских лига одложен или отказан.