Вељко Стојнић одушевио свет, бицилисткиње се боре за ОИ

Најбољи српски бициклиста Вељко Стојнић остварио је највећи успех у историји нашег бициклизма, освајањем црне мајице за најбољег спринтера на трци Ворлд Тура у Уједињеним Арапским Емиратима. Наше такмичарке у планинском бициклизму Јована Црногорац и Теодора Савић Поповић попеле су се на победнички подијум на квалификационој трци у Турској, и сакупиле нове бодове за пласман на Олимпијске игре у Токију.

Вељко Стојнић, рођени Сомборац, има само 21 годину. Поникао је у Бициклистичком клубу С тим, а прве кораке начинио је под вођством тренера Марка Сударића, који најављује да би управо из Сомбора у нашу репрезентацију могло ускоро доћи још много талентованих такмичара, и да је будућност нашег бициклизма светла. 

Што се тиче трке у Уједињеним Арапским Емиратима на којој је Стојнић скренуо пажњу на себе и засенио чак и нека велика имена светског бициклизма, нажалост, двојица учесника у каравану су јуче били позитивни на коронавирус, тако да је данас трка прекинута, две етапе пре крај.

Интересантно је да је Стојнић поред убедљивог освајања црне мајице, водио велику борбу са чувеним Аустралијанцем Кејлебом Јуаном. 21-годишњи Стојнић је на крају имао само бод мање од њега, и све је ово постигао у својој првој трци у фрофесионалном бициклизму, где се надметао са најбољим бициклистима на свету попут Криса Фрума, Алехандра Валвердеа, Адама Јејтса и осталих. 

Србија напредује и у планинском бициклизму, где наше такмичарке воде велику битку за пласман на Олимпијске игре у Токију. Јована Црногорац која је представљала Србију на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру пре чеири године, и Теодора Савић Поповић бриљирале су у Турској, а бодове ће сакупљати до маја. Јована је на тој трци била друга, док је Теодора заузела треће место. 

Поред Вељка Стојнића, Србија има још двоје такмичара у професионалном друмском бициклизму. Јелена Ерић је од ове године чланица чувеног шпанског Мовистара, док је Душан Рајовић од ове године возач француког Нипо Делко Оне Прованс тима. 

Сво троје имају мање од 25 година и представљају светлу будућност српског, али и европског бициклизма.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 29. феб 2020, 01:18) - Stariji Slek [нерегистровани]

Pali na EPO

Koja braca, imali smo ih vise...?!

(петак, 28. феб 2020, 21:47) - Karlos Sastre [нерегистровани]

Gde su braća Šlek?

Bravos za naše vozače. Dočekasmo posle 18 godina da i u muškom biciklizmu imamo učesnike u World Tour-u. Ovo je do pre par godina bilo nezamislivo. U Emiratima je učestvovalo 8 od najboljih 20 vozača na svetu, a trka je među 10 najjačih.

Jelena Erić vozi 3 trke u naredna 4 dana.

(петак, 28. феб 2020, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Bravo Veljko, svaka cast za vrhunski uspeh!