Без каратиста са Косова на ЕП у Новом Саду

Владина Канцеларија за КиМ саопштила је данас да, упркос жељи Србије да буде добар домаћин свим спортистима на предстојећем Европском првенству у каратеу у Новом Саду, спортисти са Косова и Метохије неће бити део тог такмичења јер им је спорт и овога пута био у другом плану.

Лица која су, како се наводи, покушала у две групе и у два различита термина да уђу на територију централне Србије мимо споразума, враћена су и синоћ и јутрос са административног прелаза.

И поред прецизне најаве организатора о искључиво статусно неутралном начину учешћа и представљања спортиста са КиМ, мањи део делегације синоћ око 23 сати се појавио на административном прелазу Мердаре са обележјима лажне државе "Косово", са несумњивом намером да изазову провокације на овом такмичењу, наводи се у саопштењу.

Након тога, додаје се, јутрос је, још једном, већи део делегације из наше јужне покрајине покушао да унесе обележја и опрему са симболима самопроглашеног "Косова".

"Обе делегације су враћене и тиме је покушај представника Приштине да карате борилиште претворе у политичку арену спречен доследном применом Споразума о званичним посетама."

Јавност треба да зна и да приштинска страна није на време и на начин предвиђен Споразумом о званичним посетама поднела захтев за долазак и учешће делегације, поручују из Канцеларије за КиМ.

То је, подсећају, учинила са кашњењем од три дана, уместо најкасније у петак до 17 сати, најава доласка делегације достављена је тек у понедељак у поподневним сатима, тачније у 16.17 часова.

"Важно је истаћи да се представници каратиста са Косова и Метохије јуче нису појавили на раније заказаном састанку са председником Европске карате федерације, на ком је требало да се договоре и појасне детаљи о начину учешћа и представљања спортиста из наше јужне покрајине на Европском првенству у Новом Саду, што довољно говори да им је спорт у другом плану и овога пута", стоји у саопштењу.

Напомиње се да су искључиво у циљу заштите спортског духа такмичења и безбедности учесника и грађана, делегације са КиМ враћене са административног прелаза.

Указује се и да су надлежни органи у приправности за случај евентуалних нових провокација.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је да је забрана косовским спортистима од стране српских власти да учествују на Европском првенству у каратеу у Новом Саду неприхватљив акт који не доприноси нормализацији односа Приштине и Београда. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара