Преминуо Радош Чубрић

У Краљеву је у 84-ој години преминуо некада највећи ас српског бициклизма, учесник Олимпијских игара, вишеструки победник Трке кроз Србију, Трке кроз Југославију и великог броја међународних трка Радош Чубрић.

Бивши југословенски бициклиста и један од најталентованијих спортиста свих времена, који је рођен 20. јануара 1934. године, преминуо је у Краљеву у својој 84-ој години.

Освојио је три трке кроз Југославију, исто толико пута биран је за најбољег југословенског бициклисту, побеђивао је на тркама у многим европским државама, Африци, возио на аматерском Тур де Франсу. Учествовао је на појединачној трци и тимским пробним догађајима на Олимпијским играма 1972 године у Минхену.

По броју победа на великим бициклистичким тркама у земљи, широм Европе и света, он и његови синови Рајко и Радиша представљају најтрофејнију краљевачку спортску породицу.

Радош је бициклизмом почео да се бави сасвим случајно. У Ратини код Краљева против истоименог клуба фудбалску утакмицу играла је екипа Сирче за коју је наступао.

После утакмице вожена је бициклистичка трка на ‘контрашима'. Возио је и победио, а као награду добио је гуме за бицикл и тада је почела његова успешна бициклистичка каријера.

"Металац" из Краљева, иако је имао друге, сјајне понуде, био је и остао његов клуб. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 19. јан 2018, 07:14) - Radiša Čubrić Moskva [нерегистровани]

Čuki Kralj

Jedna mala napomena,vaš tekst je odličan fali samo jedan detalj.Posle teškog udesa koji ste napomenuli u tekstu
Čukija su smestili u Matarušku banju "Agens" Čuki kao Čuki nije mogao da se smiri sa dijagnozom da više nikada neće moći da se bavi sportom,a kamili da sedne na bicikl i vozi.
Prilikom šetnje prostorijama Agensa dispanzer ili kako već nalazi stari,pokvareni sobni bicikl,pogledavši ga videvši šta je neobhodno za popravku obavestio je Ljubicu(suprugu) da mu donese.
Svi su bili u čudu Čuki je popravio sobni bickl i počeo uporno svakog dana da vozi po 5 min naredni dan bi povećavao minutažu.kroz par nedelja Čuki uveliko po 1h vozi.Doktori su bili u čudu,pozvali su čak i Doktora koji mu je u početku rekao da više nikad neće moći voziti bickl.
Posle dugog opiravka Čuki je i dalje vozio i pobedjivao!
Čuki zauvek KRALJ!

(уторак, 22. авг 2017, 21:08) - Ракица Дробњаковић [нерегистровани]

Постао је легенда за живота

Радош, у свету бициклизма познатији као Чуки, остаће упамћен као човек велике воље. Мало је знано да је у зениту успеха имао тешку повреду, на редовном тренингу, на Ибарској магистрали код Прељине. Неколико месеци је био везан за постељу због вишеструких прелома са прогнозом да ће се отежано кретати а о повратку спорту није било ни помена. Само на себи својствен начин се опоравио и вратио такмичењу а резултати су изненадили спортску јавност. Радо је причао о детаљима са бициклистичких такмичења. Замислите сцену да за време трке у спринту на циљној равни одломите половину свог управљача и наставите трку. Био је јединствен, једноставан, искрен, и сигуран сам узор, не само спортистима.

(понедељак, 21. авг 2017, 16:07) - Toma [нерегистровани]

Legenda

Kao klinac sam de malo bavio biciklizmom i znao sam samo za dva imena: Edi Merks i Radoš Čubrić!!

(понедељак, 21. авг 2017, 08:19) - gedza [нерегистровани]

Iskreno saucesce...

...sampionskoj porodici.