Плушенко: Љубав према клизању нема цену

Актуелни олимпијски шампион у уметничком клизању Рус Јевгениј Плушенко изјавио је да новац који је зарадио као професионални клизач у протекле три године не може да се упореди са енергијом и љубављу добијеном од публике на аматерским такмичењима.

"Сјајан је осећај вратити се аматерском клизању, осетити такмичарски нерв и публику која срцем навија", тврди Плушенко у интервјуу агенцији Ројтерс.

Руски спортиста је после зимских Олимпијских игара у Торину 2006. године одлучио да се посвети професионалном клизању, односно егзибиционим такмичењима, али се пре две седмице вратио у "аматерске воде".

"Сличан осећај вероватно има и дете када му после дужег времена вратите његове омиљене играчке", објаснио је Плушенко своја осећања након победе на гран при такмичењу у Москви.

Вишеструки светски и европски првак нагласио је да му је сада главни циљ одбрана титуле на Играма у Ванкуверу у фебруару идуће године.

"Планирам да учествујем и на националном првенству Русије, као и на шампионату Европе, како бих се што боље спремио за Ванкувер", рекао је Плушенко који је својим клизачким умећем допринео победи Диме Билана - руског представника за песму Евровизије у Београду 2008. године.

Плушенко се осврнуо на године које је провео клизајући као професионалац на ревијама на леду широм света.

"Живео сам на високој нози. Путовао сам по свету, ленчарио, али све то ми је било досадно", признао је руски клизач.

Он је истакао да сада ради све супротно од онога што је чинио док је био професионалац.

"Сада устајем у шест ујутро, не смем да поједем ни парче пице или чоколаде, да излазим до касно и морам напорно да тренирам, али ме све то чини испуњеним и срећним", нагласио је Плушенко.

Како тврди, у протеклом периоду није изгубио ништа од својих способности, већ је добио и квалитет више - клизачку зрелост.

"Свако 'жртвовање' на крају се исплати када изађете пред препуно клизалиште које жељно ишчекује ваше кораке, скокове, односно ваш целокупни опус", закључио је Плушенко.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. нов 2009, 02:12) - Ivana [нерегистровани]

Senzacionalno!!!

Vrhunski profesionalac!!! Posvećen maksimalno svojim nastupima, sa ogromnom količinom energije i emocija. Psihički neprikosnoven, jedan od retkih klizača koji posle načinjene greške nastavlja sa programom kao da se ništa nije dogodilo!

(среда, 04. нов 2009, 15:13) - Radica [нерегистровани]

Divno!

Inače volim klizanje!
Ali ono što predstavlja Plušenko je neverovatno i nikad se neće prevazići.
Presrećna sam! To je kao kad imate više vrsta umetnosti.. pa vrhunac svih njih spojite u jednoj osobi i jednom izvođenju.
Takva izvođenja i predstave mogu se gledati nebrojeno puta...

(среда, 04. нов 2009, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Svaka čast Plušenko!!!

Ova odluka je zaista vrhunska, mada je u amaterskom svetu klizanja bar u našoj zemlji iščezla svaka nada da će se ovako nešto dogoditi.
Vrhunski sportista, tj. klizač kakav je Plušenko, teško da će biti dostignut, a kamoli prevaziđen.
Već se može predvideti svaki naredni rezultat velikih takmičenja u umetničkom klizanju, na kojima će nastupati Plušenko, kome je nadimak King on Ice, sa punim pravom!