Тијана Богдановић и Филип Филиповић најбољи спортисти 2016. године

Теквондисткиња Тијана Богдановић и ватерполиста Филип Филиповић проглашени су за најуспешније спортисте 2016. године у избору Олимпијског комитета Србије (ОКС).

Богдановићева је летос на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојила сребрну медаљу, док је Филиповић са ватерполо репрезентацијом освојио златну.

"Било је другачије када сам била најбољи млади спортиста. Јесте да сам и даље најмлађа, али сада сам и ја мало искуснија. Невероватно је други пут бити на овој бини... Када знам да је прошле године овде била Ивана Шпановић, да је 2012. године била Милица Мандић заиста се осећам невероватно", рекла је Богдановићева у Скупштини Србије.

Она је навела да највише воли крај године када се сумирају резултати и праве планови за наредну годину.

"Мени је ова година била невероватна и мислим да сам урадила најбоље што сам могла. За 2017. годину главни циљ нам је Светско првенство и на то смо концентрисани и за то се спремамо", рекла је она.

На питање новинара ко је по њеном мишљењу од осталих спортиста Србије обележио 2016. годину, Богдановићева је рекла да је то ватерполо репрезентација Србије.

"Освојили су све. То изгледа невероватно. Не могу да поверујем да је Србија освојила све и јако ми је драго што сам међу њима", рекла је Богдановићева. 

Ватерполо репрезентативац Србије Филип Филиповић рекао је да је признање за најуспешнијег спортисту које је добио заслуга целе репрезентације и додао да верује да национални тим може да понови успехе постигнуте ове године.

"Ово је дивно признање. Али и ово признање је заслуга екипе и стучног штаба који је показао ове године да смо неприкосновени на свим пољима. Покупили смо сва признања - за најбољег младог спортисту, за најбољег тренера и за најбољу екипу. То је заиста за Ватерполо савез Србије и са ватерполо као спорт непоновљив успех...", рекао је Филиповић.

"Ипак, надам се да је поновљив. Ова екипа наставља свој пут ка Токију и надам се да ћемо успети да поновимо успехе из ове године", додао је ватерполиста Про Река.

На питање новинара ко му је од старијих саиграча највише помогао и од кога је највише ствари "покупио", Филиповић је навео да би било "незахвално да именује било кога".

"Али, знају они врло добро, препознају и виде себе у мом понашању... Овим путем им се још једном захваљујем. Колико год сам могао, ја мислим да сам покупио доста добрих ствари, сигурно и по неку лошу, али нећемо о томе. Биће тешко без Жилета (Живка Гоцића) и Бобана (Слободана Никића), али морамо да наставимо даље". рекао је Филиповић.

Ватерполо репрезентација Србије је објединила титуле европског, светског и олимпијског шампиона, уз трофеј у Светској лиги и сада је главна "мета" свих противника на такмичењима.

"Најгоре је ако размишљамо о противнику који жели да нам скине скалп. Мислим да је довољно да се окренемо себи и мислим да имамо довољно квалитета да можемо без размишљања о противнику да остваримо добре резултате. Нека они и даље размишљају о нама, а ми ћемо о ватерполу", рекао је Филиповић.

Ватерполо репрезентација изабрана је за најуспешнији мушки тим, док је у женској конкуренцији то одбојкашка селекција, која је у Рију освојила сребрну медаљу.

Најуспешнији тренер као и прошле године је селектор ватерполиста Дејан Савић, док је његов играч из репрезентације Никола Јакшић најбољи млади спортиста.

"Резултати чине тренера, а резултати које постиже ватеполо репрезентација последње три године су невероватни. Стално показујемо да је немогуће - могуће", рекао је Савић.

Он је другу годину за редом проглашен за најуспешнијег тренера у избору Олимпијског комитета Србије и наводи да велику захвалност дугује играчима, стручном штабу и читавој организацији.

"Резултати су ти, реално, због којих сам ја најуспешнији тренер", казао је Савић.

Репрезентација Србије у ватерполо је под његовим вођством освојила свако велико такмичење на ком је учествовала, али Савић тврди да му мотив за даљи рад не недостаје.

"За правог човека и спортисту, мотив се увек нађе. Такмичар сам и мотива ће увек бити на претек", рекао је он.

Како је рекао, нови циклус у ватерполо репрезентацији почео је одмах после освајања златне медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

"Одмах смо почели нови циклус са истим циљем. Треба правити тим, који ће се искристалисати 2019. године. Битно је да смо задржали костур из Рија који треба да буде то и у Токију. Мој задатак је да уклопим све остале играче у систем", рекао је Савић.

Њега краси мирноћа поред базена током утакмица, за шта је рекао да је "ствар тренинга".

"Сигурно је да у мени куља, у току утакмице и после ње. Сваки тренер мора да буде миран и то преноси на играче јер се одмах пребаци на њих ако се покаже слабост", рекао је Савић. 

Рвач Давор Штефанек, освајач златне медаље у Рију, добио је специјално признање за најуспешнијег у индивидуалним спортовима, што је признање које је први пут додељено ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи