Читај ми!

МОЛ лига – ко је ко?

Хокејаши Београда за пола године мораће да пређу пут дуг више од 10.000 километара. Упознајте учеснике међународне хокејашке МОЛ лиге, у којој се такмичи једанаест клубова из три државе.

Међународна хокејашка МОЛ лига је такмичење установљено 2008. године и одржава се у организацији Савеза хокеја на леду Мађарске, а под генералним спонзорством познатог мађарског петрохемијског концерна.

У предстојећој сезони 2016/17. лигу ће чинити укупно 11 тимова из три државе (седам мађарских, три румунска и један српски), што ће бити највећи број учесника од њеног оснивања. И поред тога, лига има тенденцију даљег ширења, па је већ сада познато да ће јој се од сезоне 2017/18. прикључити екипа будимпештанског Вашаша, а интересовање постоји и код клубова из Хрватске и Словачке.

Готово сви клубови у нову сезону улазе са великим амбицијама, о чему сведочи податак да у својим саставима поред домаћих снага имају ангажована по четири-пет играча из иностранства, претежно из Русије, Канаде и Словачке.

О снази мађарског хокеја најбоље говори чињеница да је њихов национални тим ове године наступао на Светском првенству Топ дивизије, које је одржано у Русији. Наши северни суседи, истина, нису успели да обезбеде опстанак у најјачем друштву, али играма и резултатима нису разочарали. Забележили су једну победу и шест пораза (од Словачке 4:1, Канаде 7:1, Француске 6:2, Финске 3:0, САД 5:1 и Немачке 4:2). Историјску победу остварили су над Белорусијом резултатом 5:2.

Треба истаћи да Мађари већ више од деценије систематски раде на унапређењу услова за развој тог спорта, тако да тренутно имају 24 ледене дворане наспрам свега три, колико броји Србија, и шест, колико има Румунија.

У лигашком делу сезоне, који траје од септембра до почетка фебруара, тимови ће играти четворокружно свако са сваким, по две утакмице као домаћини и две као гости, тако да ће свака екипа одиграти минимум 40 утакмица током сезоне. Најбољих осам екипа избориће пласман у доигравање шампионата где ће се четвртфинале, полуфинале и финале играти до четири победе у серији.

У протекле две сезоне шампионску титулу МОЛ лиге освајала је екипа ДВТК Јегешмедвек (Поларни медведи) из Мишколца, а највећи ривали су им били хокејаши тима будимпештанског МАК-а (Мађарски атлетски клуб).

Од осталих мађарских тимова ту су још и Фехервари Титанок, Дебрецин ХК, Ференцварош, Ујпешт и Дунајварош (победник МОЛ лиге 2012. и 2013. године).

Из Румуније долазе три најбоља клуба те земље. Шампионска екипа Дунареа Галати, другопласирана Чиксереда (два пута победник МОЛ лиге) и трећепласирана Корона Брашов.

Боје Србије браниће ХК Београд, клуб оформљен пре два месеца са идејом да окупи најбоље српске хокејаше у циљу јачања националног тима, како би кроз заједнички наступ у јаком такмичењу покушали да изборе пласман репрезентације у Дивизију I светског хокеја.

Клубове МОЛ лиге представљамо редоследом њиховог пласмана у претходној сезони: 

ДВТК ЈЕГЕШМЕДВЕК (Поларни медведи)–  Мишколц, Мађарска

Клупске боје су црна и жута. Клуб је основан 1978. године. Највеће успехе остварио је у протекле две године када је освојио титуле шампиона МОЛ лиге и шампиона Мађарске за сезоне 2014/15. и 2015/16.

Поларни медведи играју у Мишколц арени, отвореној 2006. године, која прима 2.000 гледалаца.

Град Мишколц је регионални центар северне Мађарске. Налази се на 35 км од границе са Словачком и главни је град жупаније Боршод. Мишколц има 170.000 становника и четврти је по величини град у Мађарској, иза Будимпеште, Дебрецина и Сегедина. Од Београда је удаљен 550 километара.

МАК (Мађарски атлетски клуб) – Будимпешта, Мађарска

Клуб је основан 1963. године. Утакмице играју у изузетно функционалној и архитектонски атрактивној Тускецсарнок арени, изграђеној 2015. године, капацитета 2.540 гледалаца. Боје клуба су плава, бела и црна. Актуелни су вицешампиони МОЛ лиге. У финалу доигравања прошле сезоне изгубили су са 4:0 у серији од Поларних медведа из Мишколца.

Будимпешта је главни град Мађарске са 1,7 милиона становника. Представља политички, трговачки, индустријски и саобраћајни центар земље. Од Београда је удаљена 380 километара.

ФЕХЕРВАРИ ТИТАНОК – Секешфехервар, Мађарска

Клуб је основан 2008. године и представља практично "фарма" тим ЕБЕЛ лигаша Фехервари АВ19. Боје клуба су плава и бела. Дворана у Секешфехервару прима 3.500 гледалаца. Прошле сезоне у МОЛ лиги освојили су треће место у лигашком делу шампионата.

Град Секешфехервар је удаљен од Београда 430 километара. Представља административни центар жупаније Фејер и има 100.000 становника. Налази се у близини језера Балатон и од Будимпеште је удаљен свега 50 километара. 

ДЕБРЕЦИН ХК – Дебрецин, Мађарска

Година оснивања клуба је 1989, а своје утакмице игра у локалној дворани, која прима 500 гледалаца. Клупске боје су жута и плава. Најбољи пласман је остварен прошле сезоне када су заузели четврто место у лигашком делу МОЛ шампионата.

Дебрецин је други по величини град у Мађарској са 204.000 становника. Представља седиште жупаније Хајду–Бихар. Налази се на североистоку Мађарске. Од Будимпеште је удаљен 230 а од Београда 475 километара.

УЈПЕШТ ТЕ – Будимпешта, Мађарска

Клуб богате традиције, основан давне 1885. године. Боје клуба су љубичаста и бела. Утакмице играју у Ујпешт леденој дворани, капацитета 2.200 гледалаца. У својим витринама имају 13 титула шампиона Мађарске (последњу су освојили 1988. године) и девет пехара победника Купа Мађарске (последњи из 1990. године). У последње две деценије немају запаженијих резултата. Прошле сезоне заузели су пето место у МОЛ лиги.

 ФЕРЕНЦВАРОШ ТЦ – Будимпешта, Мађарска

Најтрофејнији мађарски клуб, који уз Ујпеши представља једну од препознатљивијих спортских икона те земље. Хокејашка секција тог спортског друштва основана је још 1899. године. Утакмице играју у дворани Пештержебети, капацитета 1.500 гледалаца. Будимпештански "зелено-бели" освојили су 25 титула шампиона Мађарске, док су 13 пута били освајачи националног купа. И поред богате традиције, клуб је жељан нових успеха јер у последњих 20 година ниједан нови трофеј није стигао у њихове витрине. 

СПОРТ КЛУБ ЧИКСЕРЕДА - Мијеркуреја Чук, Румунија

Још један клуб завидне традиције, основан 1929. године. Клупске боје су плава, бела и црна. Титулу шампиона Румуније освајали су 14 пута (последњи пут 2012. године), док су девет пута били освајачи Купа Румуније. Чиксереда има и једну титулу шампиона МОЛ лиге, освојену 2011. године. Актуелни су вицешампиони Румуније, а прошле године у МОЛ лиги заузели су тек седмо место.

Град Мијеркуреја Чук је општински центар у румунском округу Харгита. Има 45.000 становника. Од Београда је удаљен 610 километара.

ДУНАЈВАРОШ (Челични бикови) – Дунајварош, Мађарска

Клуб је основан 1977. године, а боје су су црвена, црна и бела. Утакмице игра у дворани капацитета 4.500 гледалаца. Четири пута је био шампион Мађарске (последњи пут 2002. године), Куп ове земље освајао је десет пута. "Челични бикови" из Дунајвароши су били и шампиони Панонске лиге 2013/14. као и Карпатске лиге 1997/98. МОЛ лигу су освајали два пута – 2012. и 2013. године. Прошле сезоне заузели су тек осмо место.

Дунајварош је град са 65.000 становника, смештен на десној обали Дунава. Удаљен је од Будимпеште 75 километара. Изграђен је средином прошлог века током социјалистичке епохе и процеса индустријализације земље. Од Београда је удаљен 360 километара. 

АСК КОРОНА БРАШОВ – Брашов, Румунија

Боје клуба су плава и жута. У питању је релативно млад клуб, основан 2007. године. Утакмице игра у дворани Олимпик, која представља понос Брашова, отвореној 2010. године са капацитетом 2.500 гледалаца. Куп Румуније освајали су 2013. и 2014. године, док су шампиони те земље били у сезони 2013/14, када су били и финалисти доигравања МОЛ лиге. Прошле сезоне били су трећепласирана екипа у румунском шампионату, док су у МОЛ лиги заузели последње, девето место. 

Град Брашов је средиште истоименог округа. Смештен је у централном делу Румуније, у покрајини Трансилванија и има 250.000 становника. Град су у средњем веку основали Саси и претежно га је насељавало немачко становништво. Током 20. века дошло је до великих демографских промена, тако да данас Румуни чине 90 одсто популације, а Немци свега 0,6 одсто. Брашов је данас важно културно, образовно и привредно средиште Трансилваније. Такође, то је веома значајан туристички центар чије атракције представљају очувано средњовековно градско језгро, а у околини града налазе се и најважнији румунски зимски туристички центри. Иначе, цео град живи за свој хокејашки клуб, о чему сведочи и чињеница да је централни градски трг био препун током недавног представљања екипе за наредну сезону. Брашов је од Београда удаљен 565 километара.

ДУНАРЕА – Галац, Румунија

Клуб је основан 1958. године, а своје утакмице игра у локалној леденој дворани која може да прими чак 5.000 гледалаца. Боје клуба су црвена и плава. Актуелни су шампиони Румуније за сезону 2015/2016, одбранивши титулу освојену у сезони 2014/15. Ове године први пут наступају у МОЛ лиги.

Град Галац је удаљен од Београда 850 километара и представљаће најдаљу тачку коју ће хокејаши нашег клуба морати да посете током такмичења у МОЛ лиги. Град се налази на истоку Румуније, а од Букурешта је удаљен 190 километара. Има 300.000 становника и представља центар румунске тешке индустрије. У њему се налази највећа румунска лука на Дунаву, бродоградилиште и највећа румунска железара – Сидекс.

ХК БЕОГРАД – Београд, Србија

Најмлађи клуб у лиги. Основан 2016. године. Боје клуба су плава и бела. У својим редовима окупио је готово све чланове националне селекције уз неколико страних појачања. Утакмице игра у Дворани зимских спортова "Пионир", капацитета 2.000 гледалаца.

Већина клубова МОЛ лиге је припреме за нову сезону започела већ почетком августа, током којег су одиграли и више припремних утакмица. Хокејаши Београда су на лед стали тек крајем августа и то у мађарском граду Дунајварош, где су тренирали десетак дана одигравши две припремне утакмице.

Навешћемо само неке од резултата из припремног периода, који могу дати представу о снази тимова МОЛ лиге:

ХКМ Зволен (Екстралига Словачке) – ДВТК Јегешмедвек (МОЛ лига) 3:4
ДВТК Јегешмедвек (МОЛ лига) – ГКС Тихи (1. лига Пољске) 3:1
МАК Будимпешта (МОЛ лига) – Олимпија Љубљана (ЕБЕЛ лига) 2:3
Тополкани (2. лига Словачке) – Ујпешт (МОЛ лига) 2:6
Фехервари Титанок (МОЛ лига) – ХК Београд (МОЛ лига) 4:2
МХЦ Мартин (Екстралига Словачке) – ДВТК Јегешмедвек (МОЛ лига) 1:3
Дунајварош (МОЛ лига) – ХК Београд (МОЛ лига) 6:2
Фехервар АВ19 (ЕБЕЛ лига) – МАК Будимпешта (МОЛ лига) 2:0

Пут дуг пола године и 19.920 километара

Хокејаши Београда ће током лигашког дела сезоне одиграти чак 40 утакмица, а током такмичења ће путујући на гостовања и натраг, бар теоретски, морати да пређу пут укупне дужине од близу 20.000 километара. У пракси ће тај пут ипак бити бар за трећину краћи, јер ће се захваљујући распореду ићи на везана гостовања.

Већ овај податак говори колико ће учешће у МОЛ лиги представљати велики изазов у такмичарском и организационом смислу за клуб из Београда, чији су играчи, у већини случајева, до сада имали тек десетак утакмица по сезони домаћег шампионата.

Имајући све то у виду, јасно је колико ће вредан бити сваки освојени бод, а већ евентуални пласман у доигравање представљаће значајан успех.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво