Ленс, крив ван сваке сумње

Дилеме више нема, Ленс Армстронг је био део највеће допинг завере у историји спорта. Више од хиљаду страна доказа (укључујући сведочанства 11 Армстронгових колега), које је објавила америчка Антидопинг агенција, недвосмилено показују да Армстронг своје спортске успехе у највећој мери дугује недозвољеним средствима које је обилато користио.

Некадашњи тимски друг Ленса Армстронга Џорџ Хинкепи изашао је у јавност са саопштењем у којем потврђује своју улогу у допинг скандалу. „Истражитељима сам рекао све што сам имао", навео је Хинкепи у саопштењу у којем, поред осталог, говори о распрострањености употребе допинга у бициклизму на највишем нивоу.

Америчка антидопинг агенција објавиће у среду доказе које има на располагању против Ленса Армстронга - преко хиљаду страна сведочења 26 особа, укључујући и 15 бициклиста који су били упознати са Армстронговим недозвољеним активностима.

„Докази потврђују, мимо сваке сумње, да је 'Ју-Ес постал сервис' бициклистички тим стајао иза најсофистициранијег, најпрофесионалнијег и најуспешнијег допинг програма који је спорт икада видео", наводи се у саопштењу Тревиса Тајгарта, извршног директора Антидопинг агенције.

Докази укључују финансијске трагове, електронску пошту, лабараторијске тестове и научне податке који даље потврђују употребу, поседовање и даљу дистрибуцију недозвољених средстава у којима је битну улогу имао Ленс Армстронг.

Позитиван резултат на допинг тесту бивао је константно избегнут пажљиво осмишљеним трансфузијама крви.

Америчку јавност највише боли чињеница да је цео један спортски тим, који је примио десетине милиона долара америчких пореских обвезника, заправо почивао и своје активности базирао на преварама и лажима.

Једанаест Армстронгових тимских колега сведочило је против њега, да би затим и сами били суспендовани звог сопственог допинга.

„Сведочанства, документи и директни, индиректни и научни докази потврђују целокупну и непорециву истину о завери, дуготрајној и крајње професионалној", наводи се у саопштењу Агенције која је водила истрагу.

„У зачетку своје каријере постало ми је јасно, с обзиром на распрострањеност употребе допинга у самом врху светског бициклизма, да није могуће такмичити се на највишем нивоу без њега, Жалим звог избоа које сам направио, и искрено се извињавам својој породици, колегама и навијачима", рекао је Хинкапи у свом саопштењу.

Антидопинг агенција овим саопштењем заокружује поступак чији епилог је била доживотна забрана такмичења и одузимање седам титула на Тур де Франсу Ленсу Армстронгу.

Армстронг је имао прилику да се брани, али је процес назвао „намештаљком" и у августу је одлучио да одустане од свега. Све време је тврдио да је невин, наводећи да никада није пао на допинг тесту.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи