Читај ми!

Сто година рвачког спорта у Србији

Свечаном академијом у београдском Народном позоришту обележено је 100 година рвачког спорта у Србији.Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић рекао је да је та организација посебно поносна на чињеницу да је рвање најтрофејнији олимпијски спорт у земљи.

Значајном јубилеју присуствовали су бројни гости из српског и европског рвања, представници Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије и представници амбасада.

"С поносом истичемо да смо најтрофејнији олимпијски спорт. Посебно смо поносни што ове године славимо сто година постојања", рекао је председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић, изразивши добродошлицу гостима, пре свих првом човеку Међународне рвачке федерације Рафаелу Мартинетију и председнику Европског рвачког савета Цену Ценову.

Мартинели је навео да је сто година постојања "синоним за дуг и трновит пут".

"Бити у сто година старом спорту као што је рвање, значи изнедрити много генерација које су дале све, не само да успеју у овој дисциплини, ве и да је развију и одрже њену традицију. Када бих почео да набрајам имена лидера, тренера, судија и рвача који су посветили време, снагу и пружили подршку ФИЛА то би одузело много времена. Једино подсећам на бившег председника ФИЛА Милана Ерцегана, који је био генерални секретар и председник преко педесет година", изјавио је Мартинели.

Помоћник министра омладине и спорта Драган Атанасов подсетио је да су рвачи велики спортисти, али и "велики људи лављег срца".

"Они померају границе и цртају историју овог спорта, живећи за рвање. Верујем да ћете у духу фер-плеја и поштовања противника на најискренији начин наставити да промовиете праве вредности и, као такви, будете узор младим нараштајима и будућим спортским нараштајима", поручио је Атанасов.

Ценов је истакао да РСС данас представља компетентну и поштовану институцију, не само у својој земљи, већ и у међународној спортској заједници.

"Ова годишњица је прилика да се изрази дивљење и захвалност за ентузијазам и оштроумност оних Срба, који су век раније одлучили да створе једну организовану базу за развој рвања и да од ње створе, на тај начин, драгоцену и друштвену вредност. Поклонимо се у знаку поштовања пред њиховом мудрошћу и њиховим племенитим намерама", рекао је Ценов и навео да РСС потпомогнут Владом Србије игра битну улогу у активности ФИЛА и ЦЕЛА.

Председник РК Партизан Рајко Балтић казао је да се век постојања модерног рвања у Србији обележава са високим поносом, уз истицање врхунских спортских резултата појединаца, клубова и репрезентација на Медитеранским играма, Балканским шампионатима, Купу европских шампиона, европским и светским првенствима и најпестижнијем спортском догађају - Олимпијским играма.

"На поменутим такмичењима освојили смо више стотина медаља и трофеја, који су нам определили назив 'најтрофејнијег олимпијског спорта у држави Сбији", рекао је Балтић.

Златни орден РСС добили су Бранислав Мартиновић, Бранислав Симић, Стеван Хорват, Момир Петковић, Ивица Фргић, Рефик Мемишевић (постхумно), Јожеф Тертеи, Милорад Арсић (постхумно), Боривоје Вуков (постхумно), Маринко Бошко, Сретен Дамјановић, Момир Кецман, Карољ Касап, Нандор П. Сабо, Жељко Трајкови, Горан Касум, Кристијан Фрис, Сенад Ризвановић, Милан Ерцеган (постхумно), Љубомир Ивановић - Геџа (постхумно), Ненад Лаловић, Милорад Докманац, Рајко Балтић, Рафаел Мартинети, Цено Ценов.

Златне плакете добили су Рвачке федерације Русије, Мађарске и Бигарске, као и Министарство омладине и спорта, а Орден за животно дело додељен је Стевану Хорвату.

Златни орден ФИЛА Мартинети је доделио Министарству омладине и спорта, док је РСС добио златну плакету Рвачког савеза Мађарске.

Велики јубилеј рвања у Србији увеличан је и и тиме што је Београд од 6. до 11. марта домаћин првенства Европе у рвању грчко-римским и слободним стилом. Шампионат има додатну тежину, пошто ће бити условно такмичење за учешће на Олимпијским играма у Лондону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво