Три кандидата за ЗОИ 2018.

Кандидатуру за организацију зимских Олимпијских игара поднели су Анеси из Француске, Минхен и Пјонгjанг из Северне Кореје, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет.

Рок за подношење комплетне документације истекао је 15.3. а већ од сутра Комисија за вредновање кандидатура почеће са радом. Оцена кандидатура мора да буде завршена од 21. јуна, када ће се у Лозани састати 15.члани Извршни биро МОК-а.

Након тога састанка, председник МОК-а Жак Рог саопштиће да ли сва три града испуњавају све услове да би остали у трци за организацију Олимпијских игара.

Одлука о томе ко ће 2018. организовати зимске Олимпијске игре биће донета тајним гласањем на скупштини МОК-а, која ће бити одржана 6. јуна 2011. у Дурбану у Јужној Африци.

Пјонгчанг се кандидовао трећи пут заредом, а претходно је губио од Вакувера и Сочија, који ће Игре организовати 2014. године. Јужнокорејци се надају да би сада могли да имају предност у односу на противкандидате због великог успеха њихових спортиста, који су у Ванкуверу са шест златних, а укупно 14 медаља, бити шеста најуспешнија нација.

Анеси покушава да зимске Олимпијсе игре четврти пут доведе у Француске, а трећи пут у Савојске Алпе, где су биле одржане 1924. у Шамонију и 1992. у Албервилу.

Минхен жели да постане први град који је добио организацију летњих и зимских Олимпијских игара. Баварци би такмичења на леду организовали у граду, док би такмичења на снегу била одржана у 80 километара удаљеном Гармишпартенкирхену.

број коментара 0 Пошаљи коментар