Ванкувер поставио стандард

Председник Међународног олимијског комитета Жак Рог оценио је да је Ванкувер организовао јединствене Зимске олимпијске игре и будућим домаћинима поставио тежак задатак.

"Ванкувер је ове Игре прихватио на изузетан начин. Никада нисам видео овако нешто. Заиста је јединствено", казао је Рог, з његове речи су већ изазвале расправе о могућностима наредних организатора Олимпијских игара: Лондона, Сочија и Рио де Жанеира.

Фестивалска атмосфера и ентузијазам домаће јавности у Ванкуверу натерала је скоро све званичнике да овогодишње Зимске олимпијске игре упореде са онима у малом норвешком граду Лилехамеру, који је 1994. године одушевио свет. Ванкувер је поређен и са Сиднејом, домаћином још једних успешних Игара, 2000. године.

"Будући домаћини знају да заиста постоји потреба да се створи овакав дух, а тако нешто не настаје на папиру", рекао је Рог.

Утисак о Играма у Ванкуверу није покварила ни смрт репрезентативца Грузије у санкању Нодара Кумариташвилија, који је погинуо излетевши са стазе на тренингу дан пред почетак такмичења. Присутни су занемарили и временске проблеме првих дана.

Свима су у памћењу остале улице пуне расположених навијача, објекти без празних места и земља уједињена око једног циља.

"Први пут су Зимске олимпијске игре биле на истом нивоу као и Летње олимпијске игре", казао је члан МОК-а из Аустралије Кеван Госпер.  Зимске олимпијске игре се одржавају од 1924. године, али се њихов термин тек од 1994. не подудара са Летњим олимпијским играма.

Наредне Олимпијске игре, летње, биће у Лондону, који ће 2012. године трећи пут бити домаћин највеће спортске манифестације света, по чему је апсолутни рекордер.

Намера челника Лондона је да у запуштеном источном делу града саграде атрактиван олимпијски парк, док би остали квартови требало да ноћним проводом привуку туристе. Такмичења ће, као и у Ванкуверу, бити уживо посматрана на великим екранима.

Шеф организационог комитета Игара у Лондону Сетбастијан Коу признао је, ипак, да је Ванкувер и њега импресионирао, пре свега због пуних трибина и олимпијског духа у јавности.

"Од Сиднеја нисам видео град у коме је јавност тако прихватила Олимпијске игре. Осећам да ће ове игре по томе и бити упамћене", оценио је Коу, који очекује да ће олимпијска борилишта 2012. године сваког дана посећивати око 250.000 становника Лондона и још милион гостију из света.

Додатан притисак на Лондон биће и тај што су претходне Летње олимпијске игре у Пекингу и по многима биле скектакуларне. Госпер је чак казао и да су биле претерене, али да је Ванкувер свет вратио у реалност.

"Такве игре нећемо видети никада више", признао је Коу, али и оценио да Игре не вреди поредити.

Сличан проблем имаће и организатори наредних Зимских игара, које ће се 2014. године одржати у Сочију, чији организациони комитет предводи Дмитриј Чернишенко.

"Атмосфера је Ванкуверу била је наелектрисана, а управо то желимо да имамо и ми у Русији. Пробаћемо да до тог циља стигнемо на наш начин, уз руски додир, без стереотипа", казао је Чернишенко.  Руси се надају и да ће на свом тлу успети да понове и успех Канађана у броју освојених медаља приликом организације Игара.

Канада је Олимпијске игре организовала и 1976. године у Монтреалу и 1988. у Калгарију, али јој то није помогло да освоји златну олимпијску медаљу. У Ванкуверу су, међутим, канадски спортисти освојили чак 14 златних медаља, што је рекорд Зимских олимпијских игара.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 14. мар 2010, 10:04) - marijana [нерегистровани]

najgore otvaranje do sada

Vankuver je postavio standard kada su u pitanju kiksevi. Prvo uoči otvaranja, onaj kiks sa bakljom a onda problemi sa informatikom prilikom objavljivanja bodova na ski skokovima pa ski staze koje bile loše itd itd..

(четвртак, 04. мар 2010, 20:26) - dragan [нерегистровани]

pohvala do neba

Vancouver je grad iznad svih gradova i samo za sve zaslužuje pohvale do nebaaaaaaaaaaa

(уторак, 02. мар 2010, 22:25) - dokon [нерегистровани]

Ismejavanje komentatoru tv-a..

...a na nemackom radiju, zbog matematike:"Ovo su 10 prestavnika Srbije, pola ih sedi u cetvorobobu!"

(уторак, 02. мар 2010, 19:38) - syperany [нерегистровани]

well done

tacno tako, mislim sta vise reci

(уторак, 02. мар 2010, 12:58) - Aleksandar [нерегистровани]

...

Kome se ne svidjaju grandiozna otvaranja ne mora da ih gleda! Meni je to extra, uvek iscekujues da vidis nesto novo, zanimljivo i originalno!

(уторак, 02. мар 2010, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

NIKO

Te grandiozne ceremonije otvaranja i zatvaranja olimpijada sem trosenja para nicemu ne sluze. Jedna najobicnija sarena i vrlo skupa laza. MOK bi trebalo da to svede
na odredjenu, uvek istu proceduru, skromnu i
daleko jeftiniju. Ovo tzv nadmetanje i postavljanje nekih "standarda" su van pameti!