Ванкувер поставио стандард

Председник Међународног олимијског комитета Жак Рог оценио је да је Ванкувер организовао јединствене Зимске олимпијске игре и будућим домаћинима поставио тежак задатак.

"Ванкувер је ове Игре прихватио на изузетан начин. Никада нисам видео овако нешто. Заиста је јединствено", казао је Рог, з његове речи су већ изазвале расправе о могућностима наредних организатора Олимпијских игара: Лондона, Сочија и Рио де Жанеира.

Фестивалска атмосфера и ентузијазам домаће јавности у Ванкуверу натерала је скоро све званичнике да овогодишње Зимске олимпијске игре упореде са онима у малом норвешком граду Лилехамеру, који је 1994. године одушевио свет. Ванкувер је поређен и са Сиднејом, домаћином још једних успешних Игара, 2000. године.

"Будући домаћини знају да заиста постоји потреба да се створи овакав дух, а тако нешто не настаје на папиру", рекао је Рог.

Утисак о Играма у Ванкуверу није покварила ни смрт репрезентативца Грузије у санкању Нодара Кумариташвилија, који је погинуо излетевши са стазе на тренингу дан пред почетак такмичења. Присутни су занемарили и временске проблеме првих дана.

Свима су у памћењу остале улице пуне расположених навијача, објекти без празних места и земља уједињена око једног циља.

"Први пут су Зимске олимпијске игре биле на истом нивоу као и Летње олимпијске игре", казао је члан МОК-а из Аустралије Кеван Госпер.  Зимске олимпијске игре се одржавају од 1924. године, али се њихов термин тек од 1994. не подудара са Летњим олимпијским играма.

Наредне Олимпијске игре, летње, биће у Лондону, који ће 2012. године трећи пут бити домаћин највеће спортске манифестације света, по чему је апсолутни рекордер.

Намера челника Лондона је да у запуштеном источном делу града саграде атрактиван олимпијски парк, док би остали квартови требало да ноћним проводом привуку туристе. Такмичења ће, као и у Ванкуверу, бити уживо посматрана на великим екранима.

Шеф организационог комитета Игара у Лондону Сетбастијан Коу признао је, ипак, да је Ванкувер и њега импресионирао, пре свега због пуних трибина и олимпијског духа у јавности.

"Од Сиднеја нисам видео град у коме је јавност тако прихватила Олимпијске игре. Осећам да ће ове игре по томе и бити упамћене", оценио је Коу, који очекује да ће олимпијска борилишта 2012. године сваког дана посећивати око 250.000 становника Лондона и још милион гостију из света.

Додатан притисак на Лондон биће и тај што су претходне Летње олимпијске игре у Пекингу и по многима биле скектакуларне. Госпер је чак казао и да су биле претерене, али да је Ванкувер свет вратио у реалност.

"Такве игре нећемо видети никада више", признао је Коу, али и оценио да Игре не вреди поредити.

Сличан проблем имаће и организатори наредних Зимских игара, које ће се 2014. године одржати у Сочију, чији организациони комитет предводи Дмитриј Чернишенко.

"Атмосфера је Ванкуверу била је наелектрисана, а управо то желимо да имамо и ми у Русији. Пробаћемо да до тог циља стигнемо на наш начин, уз руски додир, без стереотипа", казао је Чернишенко.  Руси се надају и да ће на свом тлу успети да понове и успех Канађана у броју освојених медаља приликом организације Игара.

Канада је Олимпијске игре организовала и 1976. године у Монтреалу и 1988. у Калгарију, али јој то није помогло да освоји златну олимпијску медаљу. У Ванкуверу су, међутим, канадски спортисти освојили чак 14 златних медаља, што је рекорд Зимских олимпијских игара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво