Славље на затварању Игара

Зимске олимпијске игре у Ванкуверу затворене су уз слављеничку атмосферу и музику Нила Јанга пред 60.000 људи на стадиону Би-Си Плејс.

Весела атмосфеа била је сушта супротност оној са церемоније отварања 12. фебруара, када је минутом ћутања одата почаст 21-годишњем санкашу Нодару Кумариташвилију, који је погинуо на тренингу на дан почетка Игара.

Главни говорници на свечаности затварања, председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог и главни организатор Игара Џон Фурлонг, поново су одали почаст младом спортисти.  Рог је прогласио Игре затвореним, а оценио их је као изузетне и врло пријатељске.

Јанг је извео своју стару песму, а пламен је угашен када се нумера завршила.

Функционери канадског тима одлучили су се за додатну озбиљност, пошто су решили да приликом затварања националну заставу носи уметничка клизачица Џоени Рочет, која је освојила бронзану медаљу непосредно после смрти мајке, чиме је инспирисала остале.

Највише медаља на ЗОИ освојиле су САД, 37, док је Канада освојила највише златних медаља - 14.

Србију је на Олимпијади представљало десет такмичара, а најуспешнији су били чланови посаде нашег боба четвороседа, у саставу Раденовић - Матијевић - Сарчевић - Савић, који су у финалу успешно провезли све четири трке и на крају заузели, историјско, 18. место од 25 посада које су започеле такмичење.

Млада скијашица Невена Игњатовић је у слалому заузела 32. место од 84 такмичарке, док је Јелена Јоловић у велеслалому била 33. од 60 такмичарки, а у супервелеслалому 30. од 48 учесница. Миланко Петровић је учествовао у биатлону на 10 и 20 километара, Белма Шмрковић и Амар Гарибовић у нордијском скијању, а Марија Трмчић у слалому.

Приликом затварања исправљен је и пропуст са отварања, када се није подигао један држач лонца у коме се налазио олимпијски пламен. Држач се сада глатко подигао, а пламен је упалила Кетриона Лемеј Доун, која је у томе била спречена 12. фебруара.

После тога уследила је традиционална церемонија у којој је олимпијска застава спуштена и предата домаћинима следећих Игара 2014, представницима руског града Сочи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. мар 2010, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

DIVOTA ZA SVE

Beše prelepo i otvaranje i zatvaranje ZOI-ra!
Uživanje u pozitivnome koje nastaje kad se svi skupa ujedinimo i izgradimo nešto DOBRO.
Stalno mi beše prisutno i naše JEDINSTVO za Pesmu Evrovizije 2008. u Beogradu,za Univerzijadu....i za još mnoga divna dela u Srbiji!