Читај ми!

Последња шанса генерације

За неколико стандардних репрезентативаца Шведске Европско првенство у Украјини и Пољској биће последња прилика да учине нешто више у дресу са националним грбом. Мелберг, Исаксон, Свенсон, али и Ибрахимовић, сигурно имају довољно мотива да покажу да припадају самом врху европског фудбала.

Многи фудбалски стручњаци сматрају да је ова генерација шведских фудбалера друга најбоља у историји "викинга". После 1994. године и трећег места на светском првенству које су донели Бролин, Далин и Кенет Андерсон, Шведска има конкурентну екипу макар за четвртфинале.

Ипак, посао за селектора Ерика Хамрена сигурно неће бити нимало лак. Група у којој се налазе Француска, Енглеска и Украјина чине да зацртани циљ, пласман међу осам најбољих, буде више него компликован.

Златан Ибрахимовић је највећа узданица шведског тима. Популарни Ибракадабра је и најбољи стречлац међу активним репрезентативцима, док Хамрен велику наду полаже и у искусно одбрану коју предводе голман Исаксон, као и штопер Олоф Мелберг.

Везни ред је састављен од искусних играча као што су Калстром, Свенсон и Ларсон, екипа има много искуства у игрању интернационалних мечева, што би требало да буде велики плус за "викинге".

После пропуштеног светског првенства у Јужној Африци пре две године, Шведска је у квалификацијама ухватила последњи воз за континентални шампионат. У последњем колу савладана је Холандија са 3:2, па су "викинзи", као најбоље пласирана друга екипа, обезбедили директан пут у Украјину и Пољску.

Најбољи стрелац у квалификацијама био је Златан Ибрахимовић, повратник у екипу, са пет погодака, док су Андерсон, Лустиг, Калстром и Елмандер одиграли свих десет мечева за дрес са националним грбом.

Шведска је најбољи пласман на европским првенствима забележила на домаћем терену 1992. године, када су у полуфиналу поражени од Немаца са 3:2, да би 2004. године такмичење завршили у четвртфиналу, иако нису доживели пораз на шампионату. Кобан је био пораз од Холандије, после једанаестераца (резултат после 120 минута био је 0:0).

Последња шанса једне добре генерације сигурно ће бити довољан подстрек Швеђанима да се у најбољем светлу опропсте од националног дреса. Да ли ће то бити довољно за неки значајнији резултат, остаје да се види.

Шведска екипа за Европско првенство:

Голмани:
1. Андреас Исаксон (ПСВ) 91/0
12. Јохан Виланд (Копенхаген) 7/0
23. Пар Хансон (Хелсинборг) 2/0

Одбрана:
2. Микаел Лустиг (Селтик) 23/1
3. Олоф Мелберг (Олимпијакос) 112/7
4. Андреас Гранквист (Ђенова) 16/2
5. Мартин Олсон (Блекбурн) 8/4
13. Јонас Олсон (Вест Бромвич Албион) 6/0
15. Микаел Антонсон (Болоња) 4/0
17. Бехранг Сафари (Андерлехт) 23/0

Средина терена:
6. Расмус Елм (АЗ Алкмар) 22/1
7. Себастијан Ларсон (Сандерленд) 39/5
8. Андерс Свенсон (Елфсборг) 126/18
9. Ким Калстром (Лион) 90/16
16. Понтус Вернблум (ЦСКА Москва) 21/2
18. Самуел Холмен (Истанбул) 25/2
21. Кристијан Вилхелмсон (Ал Хилал) 72/8

Напад:
10. Златан Ибрахимовић (Милан) 75/29
11. Јохан Елмандер (Галатасарај) 63/16
14. Тобијас Хисен (Гетеборг) 21/7
19. Емир Бајрами (Твенте) 15/2
20. Ола Тоивонен (ПСВ) 22/4
22. Маркус Розенберг (Вердер) 30/6

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво