Хеленско изненађење

Грчка никада не улази у клуб ужих фаворита на великим такмичењима, али ова репрезентација већ је показала како се осваја Европско првенство. "Хелени" ће на наредном континенталном шампионату покушати да направе подвиг сличан оном који су начинили 2004. године, када су у Португалу засели на европски трон.

Када је пре осам година у Португалу трофеј најбоље европске екипе подигла Грчка, фудбалска јавност била је у шоку. Никада раније се није догодило да један аутсајдер освоји тако вредан трофеј. Под вођством Ото Регхагела, необузданом балканском темпераменту наметнута је дисциплина, а са правом тактиком, од просечних играча напарављен је шампионски тим.

Осам година касније Грчка се враћа на место где је била раније. Учешће не европском и светском првенству није донело нашим јужним комшијама запаженији резултат, а Рахагелова магија је избледела.

После ере Рехагела, 2010 године почела је владавина Фернанда Сантоса, који је на себе преузео улогу да од Грка поново направи првокласну сензацију.

Да је на добром путу да уради нешто добро видело се у квалификацијама, када је у уједначеној групи Ф Грчка заузела прво место, оставивши иза себе Хрватску, Израел, Летонију, Грузију и Малту.

Грчка је у тим квалификацијама сјајно играла на резултат. Већину утакмица доила је голом разлик, највећу победу у квалификацијама Грчка је имала над Малтом од 3:1.

Занимљиво је да је у су најбољи стрелци у квалификацијама били Фетфацидис, Пападопулос и Торосидис са по два поготка. Све то јасно даје до знања да је снага грчке репрезентације у тимској игри.

Највећи терет квалификација поднели су Карагунис и Салпингидис који су одиграли свих десет мечева. Они ће представљати окосницу тима и на наредном шампионату заједно са Самарасом, Торосидидом и Гекасом.

Сантосови изабраници имаће солидне шансе да се докопају друге фазе шампионата јер се налазе у нешто лакшој групи А заједно са Пољском Русијом и Чешком.

Грчка игра премијерни меч на шампионату, а противник ће бити један од домаћина такмичења репрезентација Пољске.

Селектор Сантос је на ЕП повео следеће играче:

Голмани:

1. Костас Халикас (ПАОК) 30/0

12. Александрос Цорвас (Палермо) 16/0

13. Михалис Сифакис (Арис) 11/0

Одбрана:

2. Јанис Манијатис (Олимпијакос) 8/0

3. Јоргос Цавелас (Монако) 5/0

4. Стелиос Малезас (ПАОК) 2/0

5. Кирјакос Пападопулос (Шалке) 7/2

8. Аврам Пападопулос (Олимпијакос) 32/0

15. Василис Торосидис (Олимпијакос) 44/6

18. Сотирис Нинис (Панатинаикос) 19/2

19. Сократис Папастопулос (Вердер) 27/0

20. Хозе Халебас (Олимпијакос) 3/0

Средина терена:

6. Григориос Макос (АЕК) 10/0

9. Никос Либеропулос (АЕК) 75/13

10. Јоргос Карагунис (Панатинаикос) 116/8

16. Јоргос Фотакис (ПАОК) 9/2

21. Костас Кацуранис (Панатинаикос) 90/9

22.Костас Фортунис (Кајзерслаутерн) 2/0

23.Јанис Фетвацидис (Олимпијакос) 12/3

Напад:

7. Јоргос Самарас (Селтик) 53/7

11. Костас Митроглу (Атромитос) 12/0

14. Димитрис Салпангидис (ПАОК) 55/6

17. Теофанис Гекас (Самсунспор) 57/21

Селектор: Фернандо Сантос

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво