Читај ми!

"Случај Љајић" на немачки начин

Немци међу собом расправљају о томе да ли пораз њихове репрезентације на Европском првенству у фудбалу има неке везе с тим што су чланови националног тима пред фаталну утакмицу са Италијом безвољно певали немачку химну, пише "Асошиејтед прес".

Феликс Магат, тренер фудбалског клуба Волсфбург, написао је прошлог викенда у својој колумни да му је у немачком тиму сметао "недостатак привржености у гласовном смислу, та спремност да се пружи све од себе".

Магат је у листу Хамбургер абентблат написао: "Ко је видео жар с којим Италијани певају, па чак и вриште своју химну, могао је да осети вољу коју ће они улити у следећих 95 минута игре".

Високотиражни недељник Билд патриотизам је довео у питање. На последњој страни тог листа стоји наслов: Да ли смо довољно патриоте?

"Права је правцата срамота што није сваки наш играч певао нашу химну", изјавио је за Билд конзервативни посланик немачког Бундестага Ханс-Петер Ул.

На то се надовезао Франц Бекенбауер, легенда немачког фудбала: "Жар се мора потпалити пре почетка утакмице, а гласно певање (уз химну) помаже у томе". 

Бекенбауер тврди да је као тренер некадашње западнонемачке репрезентације, која је 1990. године освојила светски куп, давао играчима текст химне и терао их да је певају.

Међутим, немачки министар спољних послова и спорта Ханс-Петер Фридрих (Ханс-Петер Фриедрић) дао је опрезнију изјаву.

"Наравно да сматрам да је добро кад људи певају своју националну химну, показујући лојалност својој земљи и домовини, као и емоције које су добре и потребне за то. Са друге стране, не мора се после пораза у полуфиналу тражити сваки могући разлог због којег ствари нису штимале", рекао је Фридрих за Радио Бајерн 2.

Тренер немачке репрезентације Јоаким Лев под паљбом је критика у домаћим медијима због промене тактике и састава тима уочи пораза од Италије са 2:1.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво