Свештеници-волонтери за духовну утеху

За оне узбуђене или изгубљене гледаоце Олимпијских игара, којима је потребна помоћ или само неко да их саслуша, организатори су припремили и армију волонтера - црквењака који шетају улицама Лондона нудећи духовну утеху.

Са плавим бејзбол качкетима, 300 "пастора игара" различитих хришћанских учења шета метроом, аутобуским станицама и аеродромима спремни да пруже помоћ, без обзира да ли је реч о ситници попут изгубљеног сочива или озбиљном проблему у виду потенцијалног самоубиства.

Они су ту, како преноси АП, да понуде пријатељску подршку, а не да натурају своје верске погледе.

"Не делимо промотиван материјал или Библије. Ту смо да саслушамо", каже организатор целе акције Мајк Фриман.

Од јутра до мрака, станица Сент Панкрас, терминал на коме се укрштају све линије за Олимпијски парк, препуна је збуњених и изгубљених људи. Олимпијада је у град донела стотине хиљада посетилаца који су далеко од куће, дезорјентисани или једноставно уморни.

Пастори-волонтери нису званично део ОИ али имају дозволу организатора да шетају метроом са небоплавим капама и прслуцима.

Њихов посао је да помогну свима, од мушкарца који је изгубио сочива па су га упутили у оближњу апотеку, до полиције којој је била потребна помоћ у смиривању пијане жене или мушкарца са којима су сат времена причали одговарајући га од самоубиства.

Вероисповести свих врста присутне су на Олимпијади где будисти, хришћани, Јевреји, муслимани и хинду свештеници 24 сата дневно нуде духовне савете спортистима.

Око Олимпијског парка, хришћански волонтери који нису део организационог одбора ОИ, често причају са волонтерима али и са посетиоцима спортских надметања и кажу да су изненадјени бројем људи који желе да разговарају.

Алан Ратлиф, амерички пастор који је члан удружења Међународни спортски црквењаци, каже да су посетиоци ОИ "отвореног ума".

"Овде су да све то искусе. Желе да упију све, а то отвара људе", каже Ратлиф који је рачуновођа у Хјустону и који жели да Исусову реч прошири светом - али само ако је слушалац вољан да је чује.

"Људи нам прилазе и питају нас зашто смо овде и када сазнају, изненада чујете причу. Тако крећу разговори", објаснио је он.

Пастор волонтер Хенри Плејл сматра да су волонтери веома свесни чињенице да морају пажљиво да приступе публици која је различитих религија.

"Мислим да смо стекли репутацију да радимо праву ствар. Могли бисмо да покушамо да наметнемо нашу веру али то није оно што људи желе", рекао је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво