Казахстанци и Кинези у олимпијској свађи

Казахстан и Кина жестоко су се завадиле око дизачица тегова које су освојиле злато, Маије Манезе и Зулфије Ђиншанло. Девојке су освојиле златне медаље за Казахстан, али Кинези су објавили да су оне рођене и одрасле у Кини. То је жестоко изнервирало представнике Казахстана.

Казахстанци их називају „ћеркама нације", док Кинези истичу да су рођене и одрасле у Кини. Дизачице тегова које су освојиле злато на Олимпијским играма у Лондону, Маија Манеза и Зулфија Ћиншанло налазе се у седишту спора две земље, које се отимају око њиховог успеха.

Маија Манеза и Зулија Ћиншанло, под заставом Казахстана освојиле се златне медаље у дизању тегова у категорији до 63 и до 53 килограма. Док цео Казахстан прославља њихов невероватан успех, кинески медији су пренели да су девојке рођене и одрасле у тој земљи.

Ове вести разбеснеле су Казахстанце, посебно председника те земље Нурсултана Назербајева који је освјачице медаља прогласио „ћеркама нације" и дао им награду од по 250.000 долара у кешу.

Ипак, Кинези не одустају од тога да су такмичарке Кинескиње, које су се такмичиле под „туђом" заставом. Кинеска новинска агенција Синхуа навела је да је Зулија Ћиншанло рођена у граду у провинцији Хунан, и да јој је тек 2008. године дата дозвола да се пресели и такмичи за Казахстан.

Ипак, на олимпијском профилу стоји податак да је Ђиншанло рођена у највећем граду те земље, Алма Ати. Да ствар буде још замршенија побринуо се казахстански савез здизање тегова који је у регистрацији написао да су обе такмичарке рођене у Бишкеку, главном граду Киргистана.

Цела ова збрка можда не би ни постојала да Казахстанци нису уверени да Кинези хоће да им отму део славе за освојене медаље.

„Девојке су Казахстанке, изи Казахстана, које живе у Казахстану, и које су освојиле златне медаље за Казахстан", изричит је портпарол тима Мендихан Тапсир.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 07. авг 2012, 15:03) - anonymous [нерегистровани]

ma majke ti...?!??

a sta je onda sa natasom janic? hocemo onda mi onda da brojimo 101 medalju ako je ova (de facto) madjarska takmicarska osvoji? to su gluposti... svako bira za koga se takmici, i ako njemu/njoj to odgovara, a pri tom nisu prekrseni propisi oko registracije, niko nema pravo da se buni!

(уторак, 07. авг 2012, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Kazahtanci i sport...

Kazahstan, Uzbekistan i pogotovo Azerbejdzan kupuju strane sportiste i daju im drzavljanstvo u nadi da ce na taj nacin promovistai zemlju. Azerbejdzan je kupio nekoliko Bugara, Uzbekistan kupuje prosecne ruske tenisere, a nijedan osvajac medalje za Kazahstan nije Kazah - 4 su etnicki Rusi, jedan je Dagestanac (znaci opet iz Rusije) i ove dve devojke oko kojih se spore sa Kinom.
Medalja je medalja, ali to nema veze sa Kazahstanom i izgleda smesno. Umesto da promovise zemlju, zapravo stvara negativan publicitet.

(уторак, 07. авг 2012, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

PA sta

Pola Americkog tima nisu pravi Ameri , nego neka mesavina . Nije bitna nacija ,bitna je zastava . To je i duh olimpijskih igara !!