Олимпијске игре или бојно поље

Хиљаде војника са дозволом да користе "смртоносну силу", ракете земља-ваздух, снајперисти, митраљеска гнезда, борбени авиони, припадници свих безбедносних агенција, више од 10 хиљада припадника приватног обезбеђења - иако делују застрашујуће, сви они су на заједничком задатку да предстојеће Олимпијске игре учине најбезбеднијим у историји.

Оволико војно присуство улице Лондона нису виделе још од Другог светског рата. Градоначелник енглеске престонице Борис Џонсон пожелео је данас добродошлицу додатном контингенту од три и по хиљаде британских војника који ће бити задужени за безбедност учесника Олимпијских игара.

Градоначелник Џонсон је изразио наду да ће јавност бити задовољна нивоом безбедности који је обезбеђен на највећем планетарном догађају ове године. Уз то, Џонсон је истакао како верује да је Лондон најбоље припремљени организатор Олимпијских игара у историји.

Додатни војници послужиће да се попуни рупа која је настала након што приватна компанија GS4 није успела да испуни уговорене обавезе и да обезбеди довољно особља за осигурање спортске манифестације, рачунајући наравно и све пропратне догаћаје.

Британци су платили астрономских 284 милиона фунти компанији GS4 која је требала да осигура 17.500 људи који би бринули о сигурности на Играма, али је компанија ове недеље, малтене у последњем тренутку, саопштила да тако нешто није у стању да учини.

И сам премијер Дејвид Камерон у суботу је оштро напао поменуту компанију додајући да фирме које не испуне у потпуности уговорене обавезе не би смеле да очекују да уговорени износ.

Због њихове грешке, хиљаде војника, од којих су се неки тек недавно вратили са бојишта Афганистана, добило је наређење да се појаве у Лондону. Многи од њих били су принуђени да откажу одморе, или да се са њих врате како би се ставили на располагање.

Пуштени су и снимци који показују војнике који на крововима зграда у резиденцијалним четвртима Лондона постављају ракете Rapier, и то на шест локација широм града. Уз то, објављено је да ће војска у забрањеној ваздушној зони изнад Лондона моћи да користи „смртоносну силу". За то су задужени снајперисти који ће патролирати РАФ-овим хеликоптерима, као и борбени авиони марке Typhoon.

Кад се све то узме у обзир, не чуди што је сам градоначелник Џонсон истакао како ће војска Играма дати посебан „шмек".

Олимпијске игре су до крајњих граница напрегле и британске тајне службе, посебно легендарни MI5. Из ове агенције стизале су потврде да су Олимпијске игре апсолутни приоритет агенције, као и да ће до сада никада забележена средства бити уложена како би све протекло у најбољем реду.

Кад се све сабере, летње Олимпијске игре за Велику Британију представљају највећу мирнодопску сигурносну операцију у историји земље.

Велика бојазан у овој земљи и даље постоји од напада Ал-Каиде као и повезаних терористичких организација. Не треба заборавити ни оружане групе које се противе мировном споразуму у Северној Ирској.

Британске сигурносне службе посебну пажњу посветиле су и сајбер нападима, па је пре нешто више од 18 месеци најављен план назван „Национални програм сајбер сигурности" вредан 650 милиона фунти.

А уз све то, за сваки случај, у обезбеђењу на лицу места учествоваће и око три хиљаде волонтера.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво