Престони кинески град Пекинг

Главни град Кине и политички центар те земље, угостиће учеснике групе А, али и завршних утакмица 18. првенства света у кошарци. Мечеви ће бити играни у ”Кадилак арени”.

Назив Пекинг (мандариски изговор) или Beijing, значи ”северна престоница” и датира из времена династије Минг (1403), када је град добио данашњи облик. Два пута је мењао име у Пејпинг, да би коначно име било враћено 1949. године.

 

Званичан број становника према подацима из 2018. године износи 21.5 милиона. 

Налази се на северном врху Севернокинеске низије, кроз пекиншку област протичу реке Јунгдинг и Чаобаи, док се данашња градска област састоји од шест кружних путева.

Најпознатији трг и један од симбола града и целе земље, који има значајно место у историји је Тјенанмен.

Клима је влажна континентална, а главни проблем града су велико загађање ваздуха и сезонске пешчане олује.

Пекинг није град са највећим бројем становника и није економски центар Кине (обе те "титуле" припадају Шангају), али је без дилеме политички, саобраћајни, културни, медијски и образовни центар земље.

Град је подељен на 16 дистрикта, док саобраћајна мрежа обухвата пет кружних путева, девет брзих путева и заобилазница, 11 националних ауто-путева, неколико железничких праваца и међународни аеродром.

Најпознатија културна установа је Пекиншка опера, најпознатији универзитети су Пекиншки и Ћингхуа, док доминантну медијску улогу има Кинеска централна телевизија (CCTV), уз Пекиншку телевизију (BTV).

Када је реч о дворани у којој ће се играти групна и завршна фаза Мундијала, све ће се одиграти у модерној "Кадилак арени", како званично због спонзорског уговора носи назив мултифункционалног објекта "Wukesong Culture & Sports Center".

Отворена је 2008. године за потребе летњих Олимпијских игара, и од тада до данас угостила је многобројне како спортске, тако и културно-забавне догађаје.

Капацитет гледалишта је 19.000 места. 

За потребе светског купа у кошарци, у њој ће бити игране утакмице групе А у којој се поред домаћина налазе Обала Слоноваче, Пољска и Венецуела.

Уз то, овде ће бити одржане и завршне борбе, односно два полуфинална и финални меч 15. септембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар