Читај ми!

Аргентина и Хрватска сањају "богињу", последњи поход за Месија и Модрића

Лионел Меси и Лука Модрић предводе своје националне селекције у првом полуфиналном дуелу на Мундијалу у Катару. Аргентина и Хрватска су поново у завршници светског шампионата, али места у финалу има само за једну од ове две врхунске репрезентације. Директан пренос на Првом програму РТС-а (20.00), стрим је на РТС Планети (само за кориснике из Србије), а ток меча можете пратити на нашем порталу.

Аргентина и Хрватска сањају "богињу", последњи поход за Месија и Модрића Аргентина и Хрватска сањају "богињу", последњи поход за Месија и Модрића

До краја Мундијалу у Катару остало је да се одиграју још четири утакмице, али оне најважније, које ће одлучити новог (можда и старог) шампиона света у фудбалу. Све четири екипе надају се "богињи", а први ће на терен Аргентина и Хрватска.

Две селекције које нису приказале безгрешну и атрактивну игру на турниру докопале су се полуфинала, али то није нимало чудно - Хрватска је на прошлом Мундијалу играла у финалу против Француске, док су четири године раније Аргентинци играли меч за трофеј против Немачке.

Две селекције поражене су у тим борбама за Богињу, што их ставља под додатни притисак пред меч полуфинала у Катару, притисак са којим могу да се изборе само они најбољи.

А обе екипе имају у том смислу шта да понуде.

Лионел Меси игра свој пети и вероватно последњи Мундијал у каријери и жели да дође до трофеја који му једини недостаје у богатој каријери.

Титула најбољег фудбалера свих времена увек је под знаком питања, бар док Меси не освоји Богињу и донесе Аргентинцима грал за којим жуде још од 1986. године и Марадониних чаролија у Мексику.

Меси је апсолутни лидер своје екипе, човек од којег полазе све акције гаучоса, али и прекаљени голгетер који акције сам завршава.

Тешко је замислити да би Аргентина без Месија у тиму могла до полуфинала Мундијала, велико је питање да ли би екипа Лионела Скалонија успешно пребродила и такмичење у групи.

О томе сведочи шокантни пораз од Саудијске Арабије у првом колу, од којег су се опоравили захваљујући победама над Мексиком и Пољском.

Уследио је сигуран тријумф против Аустралије, а онда и драматична победа против Холандије, после бољег извођења пенала.

Поред Месија, на турниру у Катару истакао се Емилијано Мартинез. Голман Астон Виле један је од најбољих чувара мреже на Мундијалу, а својим интервенцијама директно је утицао да Аргентина у четвртфиналу савлада неугодне Холанђане, који су се вратили са ивице амбиса и умало направили један од највећих преокрета у историји светских шампионата.

Скалони располаже искусним играчима, који би можда и више пружали када би смели и били способни да изађу из Месијеве сенке, али и овако им добро иде.

Јужноамеричка селекција у Катару има велику подршку са трибина, а пред меч са Хрватском очекује се долазак још око 40.000 присталица националног тима.

Ако је све у вези са Аргентином препотентно и пренаглашено, на другом крају штапа налази се хрватски национални тим.

"Ватрени" су Катар отишли без велике помпе, многи су их потценили иако се ради о званичном вицешампиону, али и упркос чињеници да их предводи један од најбољих фудбаера данашњице Лука Модрић.

Некако је Хрватска испод радара одиграла цео турнир - две утакмице без голова и једна победа у групи сасвим су били довољни за пласман у осмину финала, а потом су уследили Далићеви "специјали".

Јапан је савладан после бољег извођења пенала, а тријумфалан исход био је и у дуелу са највећим фаворитом у Катару, селекцијом Бразила.

Хрватска је у последњих шест нокаут мечева на светским првенствима чак пет пута излазила као победник - сваки од тих пет наврата утакмице су одлазиле у продужетке, док су четири пута победника одлучивали пенали.

И сваки пут је Хрватска излазила као победник, што говори и одрђеној дози среће, али и о самопоуздању, искуству и смирености хрватских фудбалера у тренуцима када се меч ломи.

Као и у селекцији Аргентине, и у хрватском националном тиму пажњу на себе скренуо је голман. Чувар мреже Динама Доминик Ливаковић засијао је у Катару, примио само три гола на турниру, а најбољу партију пружио је против Бразила, када је постао тек трећи голман у историји који је на једној утакмици Мундијала имао десет одбрана.

Статистика и историја су на страни Аргентине - "гаучоси" су шести пут у полуфиналу Мундијала, а у свих пет претходних ситуација стизали су до борбе за трофеј и освојили две Богиње (1978. и 1986. године).

Хрватска игра своје треће полуфинале у историји - 1998. године завршили су као трећи, пре четири године изгубили финални меч од Француске.

Није занемарљив ни податак да су се две селекције састале на претходном МУндијлу у групној фази такмичења, а Хрватска је однела убедљиву победу 3:0.

Победник ће у велико финале и недељну утакмицу против бољег из дуела између Француске и Марока, док ће поражени морати да се задовољи утешним сусретом за треће место у суботу.

Први полуфинални меч на Мундијалу игра се на "Лусаил" стадиону у уторак од 20.00 часова, а главни судија меча је искусни Италијан Данијеле Орсато.

На овом мечу дебитоваће и нова лопта "Ал Хилм", која ће заменити "Ал Рихлу" са којом су се играле утакмице у досадашњем делу турнира.

Директан пренос је на Првом програму РТС-а, док кретање резултата и текстуални пренос меча можете пратити на нашем порталу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво