Читај ми!

Хрватска

Репрезентација Хрватске заузима 15. Место на Фибиној ранг-листи. Селекција која увек представља фаворита из сенке. Екипа коју краси тимски дух без изразите звезде у саставу. Селекција самостално наступа од 1991. године, када се осамосталила као кошаркашки савез.

Хрватска се налази у групи са Грчком, Аргентином, Порториком, Сенегалом и Филипинима. У овој групи је уз Грчку сигурно фаворит за прво место. Наравно, ту су и селекције Аргентине и Порторика, тако да ће се између ове четири селекције водити борба за што бољу позицију у даљем такмичењу.

Хрвати нису бриљирали током припрема, било је много осцилација у игри, а најтежи пораз нанела им је Шпанија у финишу припрема, када их је поразила резултатом 82:64, што је прилично забринуло селектора Јасмина Репешу.

Млад и талентован састав потрудиће се да се прикаже  у што бољем светлу у Шпанији. Главни циљ им је што бољи пласман у грпи, како би могли да се надају пролазу и у осмини финала, јер се ова група укршта са А групом, у којој су Србија, Шпанија и Француска и свака селекција жели да их избегне.

Селекција Хрватске до сада је три пута учествовала на светским првенствима, а највећи успех остварила је 1994. године у Канада када је освојила бронзан медаљу. У борби за треће место савладала је Грчку са 78:60. Хрватска је на Олимпијским играма учествовала три пута. Једном се окитила медаљом, и то сребрном, било је то на првом учешћу 1992. године у Барселони, у финалу је поражена од САД - 117:85.

Хрватска је редован учесник европских првенстава, забележила је до сада 11 наступа. Освојила је две бронзане медаље, и то на своја прва два учешћа 1993. Године у Немачкој и 1995. године у Грчкој.

Хрватску ће на Светском купу у Шпанији представљати: Оливер Лафајет, Роко Лени Укић, Бојан Богдановић, Крунослав Симон, Марио Хезоња, Дамјан Рудеж, Лукша Андрић, Дарио Шарић, Лука Бабић, Дамир Маркота, Лука Жорић и Анте Томић. 

Селектор: Јасмин Репеша.

број коментара 0 Пошаљи коментар