Čitaj mi!

Otvoren konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na Evrosongu 2023.

Radio-televizija Srbije potvrđuje učešće na „Pesmi Evrovizije“ u Velikoj Britaniji 2023. godine i raspisuje javni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju. Konkurs je otvoren do 15. novembra 2022. godine.

S ciljem razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije organizuje izbor predstavnika Srbije za međunarodno takmičenje „Pesma Evrovizije 2023", koje će biti održano u maju 2023. godine, u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Od prijava koje stignu na raspisani konkurs, komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS-a izabraće kompozicije rukovodeći se isključivo njihovim umetničkim kvalitetom. Ukoliko nijedna kompozicija ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo samostalno da izabere kompoziciju.

Izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju i RTS na takmičenju za „Pesmu Evrovizije 2023" obaviće stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih i medijskih stvaralaca i publika na takmičenju, po evrovizijskom principu 50% - 50%. Kompozicija koja bude imala najveći broj glasova po odluci stručnog žirija i publike biće predstavnik Republike Srbije i RTS-a na takmičenju za „Pesmu Evrovizije 2023".

Ukoliko zbog epidemijskih mera i preporuka koje budu na snazi, po odluci nadležnih organa Republike Srbije, Kriznog štaba, Gradskog štaba za vanredne situacije i slično, ne bude bilo moguće održavanje ovog festivala, RTS će samostalno izabrati kompoziciju koja će predstavljati Republiku Srbiju i RTS na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2023. godine.

Postupak izbora kompozicije koja će predstavljati Srbiju na „Evrosongu" 2023. godine definisan je Pravilnikom, dok su uslovi za učešće u izboru za nacionalnog predstavnika o uslovima navedeni u Konkursu.

Prijave na konkurs sa radovima dostavljaju se do 15. novembra 2022. godine na internet adresu https://www.rts.rs/page/rts/ci/eurosong-prijava.html u okviru podsajta Evrosong na Internet portalu RTS-a - www.rts.rs.