Čitaj mi!

Sibelijus i Štraus na RTS 3

Tokom vikenda 10. i 11. aprila RTS 3 premijerno prikazuje muzički, serijski, dokumentarni i umetnički program.

Sandrin Leskuran Mufasa, odvažna je koreografkinja koja kroz savremenu igru protkanu elementima hip hopa, istražuje svojstva tela, sopstva i sveta. Pet žena - pet igračica u baletu Parazit (subota 21.45) ispituje svoje mogućnosti i predlaže kako pronaći ravnotežu koja nam je potrebna.

Finski dirigent Santu-Matijas Ruvali pred simfonijskim orkestrom iz Geteborga tumači dela Sibelijusa i Štrausa. On će gledaoce provesti kroz Prvu simfoniju, najvećeg finskog kompozitora, Jana Sibelijusa i njegov čudesni Valse Triste. U drugom delu koncerta izvodi orkestarsku svitu iz opere Kavaljer s ružom Riharda Štrausa (nedelja u 18.00)

Nastavlja se i ciklus Simfonija Petra Iliča Čajkovoskog čiji se život donekle ogleda u ovim muzičkim delima. Simfoniju broj 4 koju su ponekad imenovali Fatum izvodi orkestar Pariske opere sa dirigentom Filipom Žordanom (subota u 14.40).

Nova epizoda serije Labudova družina o grupi talentovanih studenata milanskog Konzervatorijuma Đuzepe Verdi, koji uz obilje klasične i popularne muzike uče i odrastaju pod patronatom svog profesora, na programu je u subotu u 20 časova.

Nagrađivana japanska manga autora Jukija Suecugua, adaptirana u anime seriju Čihaja i Arata (nedelja u 17.00), prikazuje život srednjoškolke Čihaje, njenu ljubav prema karuta igri i upoznaje nas sa preokupacijama mladih u savremenom Japanu, ali i ovom popularnom japanskom sportu-igri.

Nastavlja se i premijerno emitovanje remasterizovane serije humoreski iz 1975. Život je lep i dramske serije Koreni nove RTS-ove produkcije (nedelja u 21.00 i 22.05).

Umetničke minijature Sve je istina (skoro sve) duhovito i kritički prikazuju velike i važne ličnosti našeg i prošlih vremena uz pomoć malih objekata i dosetki i uvek u trajanju od tri minuta.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">