Čitaj mi!

Vikend na RTS-u 3

Muzički, serijski, umetnički i dokumentarni program 20. i 21. marta samo na RTS 3

Petra Iliča Čajkovskog predstavljamo kroz svih šest njegovih simfonija u izvanrednom izvođenju Filipa Žordana i Orkestra Pariske opere.

Od "slatkih greha mladosti" kako se sam prisećao svoje Prve simfonije, do poslednje, Patetične simfonije (20. mart u 10.30), putujemo kroz čudesne, brilijantne i egzotične godine stvaralaštva ovog velikog kompozitora.

Dirigent Fransoa-Gzavije Rot svojom interpretacijom dramske legende Faustovo prokletstvo (20. mart u 20.00) uz orkestar Le Sijekl nudi publici koncertnu verziju Berliozovog remek-dela, koje tako svedeno, kao na premijeri 1846, govori strašću mladog Berlioza i premašuje tradicionalne forme opere i simfonije.

Serijal Plešimo (20. mart u 22.10) ide tragom nezvanične istorije plesa u 20. veku. Brza, zasenjujuća i smela plesna panorama, usredsređena je i na nagost i lepotu tela, tipičnih i netipičnih za svet baleta, kao i na način na koji je igra ukorenjena u savremenom društvu.

Minijature pod nazivom Umetničko razgibavanje nova su forma u svetu kulture. U duhu našeg vremena, kroz humor i istraživački žar, ispituju se teme koje su često budile našu znatiželju. Kroz umetnički, ali poučno izvedene sekvence epizode serijala U usporenom snimku su skice kroz koje nas pred kamerama vode skejteri, surferi, biciklisti...

Dramske humoreske iz 1975. Život je lep, ovoga puta u remasterizovanoj verziji, RTS 3 emituje u nedelju od 21.00. Scenarističke bravure Gordana Mihića, Slobodana Stojanovića, Ljubiše Kozomare u režiji Dejana Ćorkovića oživljavaju Milena Dravić, Bata Živojinović, Milan Gutović, Rade Marković.

Televizijska ekranizacija antologijskog romana Koreni Dobrice Ćosića, koja je već stekla status jedne od najgledanijih serija, na programu RTS 3 je u nedelju u 22.10.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">