Čitaj mi!

"Koridor 92" dokumentarno igrani film

Dokumentarno-igrani film "Koridor 92" bavi se hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini. Bila je to bitka koja je definisala dalju sudubinu Republike Srpske, bitka koja je spojila zapadni i istočni deo Srpske, bitka koja je ponovo uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.

Autorka filma, Slađana Zarić: "Koridor" je bitka koja je omogućila spajanje istočnog i zapadnog dela Republike Srpske. U periodu pre nego što je zvanično počeo rat u BiH, 6. aprila 1992. godine, 3. marta trupe hrvatske vojske prelaze reku Savu i kreću sa osvajanjem jednog ili drugog grada u Posavini. Film je posvećen borbama kojima je oslobođen koridor Banja Luka - Bijeljina 1992. godine, trajale su od 24. juna do 6. oktobra."

U Banjaluci je te 1992. godine bezizlazna sitacija. Nije bilo struje, hrane, postojao je i problem sa lekovima. Prekid komunikacija sa zapadnim delom trajao je 40 dana. Zbog nedostatka kiseonika, u Banja Luci umire 12 beba...

"Oni nisu imali drugi izlaz nego da oslobađaju put života. Da te bitke nije bilo, ne bi bilo Republike Srpske jer su se Banja Luka i ceo zapadni deo našli u okruženju. Sa severa je bila Hrvatska, dole su bile bošnjačke snage i zato je upravo ta bitka značila opstanak Republike Srpske", ističe autorka filma.

"Upravo iz tog razloga, bitka se zove "Put života", kaže Zarićeva.

Film prati i ispovesti 80 boraca. Autorka filma kaže da je fascinirana moralom boraca te bitke.

"Jedna od najtežih scena na snimanju filma jeste priča o ubistvu Srba koje se dogodilo u Derventi, koje je počinila žena Azra, koja je nedavno deportovana iz Amerike", naglašava Slađana Zarić.

Dramatizacija je, kaže autorka, rađena na osnovu sudskih zapisa i ističe da je od svega najstrašnije ponižavanje, maltretiranje koje su ti ljudi doživljavali u logoru od strane HVO-a. Ostale scene su ratne, i prate hronologiju događaja.

Autorka kaže da nije radila političku analizu već hronologiju jedne bitke.

"Pričam jednu ratnu priču kao što smo ispričali ratnu priču sa Košara i Paštrika. U pripremi i analizi filma ključni su bili i hrvatski izvori, knjige koje su pisali hrvatski istoričari i oficiri, da bih mogla da napravim paralelu i da vidim kako je jedan sukob izgledao sa jedne i druge strane", objašnjava Zarić.

Film "Koridor 92" je sniman u dve etape. Jedna etapa su ispovesti učesnika koji su snimani u Beogradu i Banja Luci, a dramsku rekonstrukciju radili su pripadnici Vojske Srbije.

Rekonstrukcija je rađena na teritorijama koje liče na Posavinu, u Šapcu i Mačvi. Zbog upotrebe prilično zahtevne vojne tehnike i pirotehnike jedan deo je sniman na vojnom poligonu i u okolini Vršca.

Pored pripadnika Vojske Srbije, u dramatizaciji su učestvovali i glumci uglavnom iz Republike Srpske i iz Srbije.

Manje poznate priče i anegdote boraca oživeli su glumci: Vuk Kostić, Mira Đurđević, Stojša Oljačić, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Zoran Stanišić, Aleksandar Stojković, Željko Kasap, Zlatan Videnović, Gavrilo Jovanović i mnogi drugi.

Svi podaci u filmu dobijeni su iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Korišćeni su i arhivski video zapisi i fotografije.

Scenario i režiju potpisuje autorka dokumentrano-igranih filmova "Ratne priče sa Košara" i "Ratne priče sa Paštrika" - Slađana Zarić.

Koreditelj i montažer filma je Bojan Perišić, direktori fotografije su Žarko Bogdanović, Rade Radivojša i Žarko Pekez.

Autor muzike je Vladimir Tošić.

Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić, Milorad Kojić, potpukovnik Goran Ikonić i Jasna Popović.

Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Radio televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra ""Zastava film".

Dokumentarno igrani film "Koridor 92" je premijerno prikazan na Dan Republike Srpske, 9. januara 2021. na TV programu RTRS-a a televizijska premijera na RTS-u biće u sredu 20. januara u 21 sat, na Prvom programu RTS-a.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">