"Tajne službe Srbije" - od 8. oktobra, četvrtkom, na Drugom programu od 20.00

Centralna tema dokumentarno-igrane serije Tajne službe Srbije su službe bezbednosti, kako su nastale, kako su se razvijale i kakvu su ulogu imale u nekim prelomnim istorijskim trenucima. Obuhvataju period od vremena Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kada nisu postojali specijalizovani organi koji su se bavili bezbednosnom problematikom do kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Serija je zasnovana na originalnim dokumentima iz arhiva Jugoslavije, Srbije, grada Beograda, vojnog arhiva, kao i arhiva službi bezbednosti. Autentičnost i poseban kvalitet daju sagovornici, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih bivših jugoslovenskih republika. Svoja saznanja i svedočenja iznose bivši šefovi civilnih i vojnih službi, istoričari, eksperti iz oblasti bezbednosne problematike i druge poznate ličnosti.

Autor scenarija je general Svetko Kovač, koji je bio direktor Vojnobezbednosne agencije od 2004. do 2014. godine i objavio je nekoliko knjiga iz bezbednosne problematike. Režiser je Ivica Vidanović, a producentkinja Danka Milošević po čijoj ideji je rađena serija i realizovana u produkciji njene producentske kuće GFC. Narator je Tihomir Stanić. U serijalu igraju Aleksandar Srećković Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Andrej Šepetovski i još 20 poznatih glumaca.

Igrani delovi serije verno prikazuju pojedine segmente značajnih istorijskih i bezbednosnih događaja.

Serija Tajne službe Srbije rađena je povodom 180 godina od kada su normativno uređeni bezbednosni poslovi u vojsci i 120 godina od stvaranja civilne službe bezbednosti u Srbiji.

Iz ove serije ćemo saznati neke originalne bezbednosne postupke vladara iz vremena nastanka i izgrađivanja srpske države i kasnije iz vremena balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, kada je Srbija već imala razvijene službe bezbednosti i efikasno se suprotstavljala austrougarskoj, nemačkoj i drugim stranim službama.

U seriji se u okviru dokumentarnih i igranih delova iznose interesantni detalji koji se odnose na pripremu i ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i Aleksandra Karađorđevića, a u kasnijem periodu službi bezbednosti Kraljevine Jugoslavije i najvažnije akcije koje je ova služba imala u suprotstavljanju ustaškom pokretu i stranim obaveštajnim službama.

Posebno je interesantan period pred Drugi svetski rat i sukobi nemačkih, britanskih i drugih službi na prostoru Jugoslavije, a kasnije u toku rata stvaranje službi bezbednosti u četničkom i partizanskom pokretu.

Posleratni period obrađuje jednu od najuspešnijih akcija službi bezbednosti nove Jugoslavije, operaciju "Gvardijan" u okviru koje je uhapšen veliki broj ustaških terorista. Obrađene su i najvažnije akcije iz perioda Informbiroa, Brionski plenum, rad službi u suprotstavljanju delatnosti jugoslovenske emigracije i druge akcije iz tog perioda sve do početka građanskog rata u Jugoslaviji.

Kroz seriju je prikazana uloga nekih žena koje su se našle u vrtlogu sukoba službi. Stoja Kašiković je iz Sarajeva slala srpskoj obaveštajnoj službi podatke o pravcima napada Austrougarske vojske na Srbiju. Jelka Podgorelac je dostavljala jugoslovenskoj službi izveštaje iz ustaškog logora Janka Pusta o pripremi atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića u Zagrebu, koje je zahvaljujući tome sprečeno i Marselju koje zbog propusta francuskih službi nije sprečeno. Vera Pešić se našla i izgubila u vrtlogu sukova raznih službi.

Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa do sada nepoznatim vrhunskim operativcima koji su radili u srpskim tajnim službama, ali i sa agentima koji su radili i za srpske, jugoslovenske i druge službe.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">