Premijera TV filma "Proleće na poslednjem jezeru"

Nakon premijere na 48. FEST-u, gledaoci Radio-televizije Srbije imaće priliku da premijerno na Prvom programu, 14. marta od 21.00 pogledaju TV film "Proleće na poslednjem jezeru", u režiji Filipa Čolovića, a po scenariju Vuleta Žurića.

Smešten u godine na početku Drugog svetskog rata, film istražuje neizvesnu sudbinu jugoslevenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportovano iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, u ovom hotelu našao se i naš veliki pisac - Ivo Andić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu.

Scenarista Vule Žurić našao je zanimljiv ugao za prikazivanje manje poznatog perioda iz života našeg nobelovca, dotičući istovremeno i priču o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića. Kombinujući istorijske činjenice i fikciju, Žurić i Čolović kreirali su kamerni film koji pruža uznemirujuću sliku o nacizmu i ratnim užasima.

Glumac Tihomir Stanić ponovo se našao u ulozi velikog književnika Ive Andrića, a pored Stanića glumačku ekipu čine i Marija Vicković, Dragan Petrović, Olga Odanović, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Boris Komnenić, Nataša Tapušković, Aleksandar Ristoski, Nebojša Milovanović, Branislav Trifunović, Katarina Marković, Radomir Nikolić, Jovan Jovanović, Saša Đurašević, Dragan Vučelić.

Izvršna producentkinja: Marija Bereta

Urednica: Tamara Baračkov

Scenografkinja: Miroslava Andrejević

Kostimografkinja: Natalija Kašubović Lukić

Direktor fotografije: Gojko Despotović

Kompozitor: Srđan Marković

Montažer: Bojan Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar