Premijera „Teslinog naroda“ u Vašingtonu

U Vašingtonu u prestižnom “Landmark Cinema E Street“ održana je premijera dokumentarnog filma Teslin narod, reditelja i producenta Željka Mirkovića. Premijeru su organizovali Srpski narodni savez i predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu.

Teslin narod je rađen u koprodukciji Optimistic filma i Radio-televizije Srbije. Nakon projekcije publici su se obratili reditelj i producent Željko Mirković, Džek Dimić u ulozi Nikole Tesle, koscenarista filma Miloš Rastović, Dejvid Vujić - učesnik u filmu i član Apolo programa, Obrad Kesić kao učesnik u filmu i predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu, kao i Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković.

Podsećamo da se dokumentarni film Teslin narod, kvalifikovao se za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019 i time zvanično postao Kandidat za Oskara.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce programa „Apolo", legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi 100 znamenitih Amerikanaca, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

„Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju", istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić veoma je zadovoljan što je u filmu igrao lik Tesle: „Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole. Tamo daleko..."

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji "Optimistic film"-a i RTS-a, na inicijativu fondacije "Tesla Science Foundation" iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, "Go4Yu".

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.
U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države. Film traje 83 minuta.

Teslin narod u najznačajnijim arhivima SAD

Ostvarenje Teslin narod uvršteno je u arhive institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka naUniverzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka "Elmer Holmes Bobst" u Njujorku, biblioteka "Hilman" Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

свака част

Гледала сам и са огромним нестрпљењем ишчекивала сваку наредну епизоду "Теслиног народа" јер су приче тих дивних људи, пореклом са овог простора, у мени будиле осећање дивљења према њима и поноса што су такви људи, смели, храбри, паметни, одважни, потекли из мог, српског народа. Њихове приче изазивале су неверицу, усхићење, често сузе и увек остављале утисак који сам носила и који ме носио неколико дана. Све је тако лепо, јасно, једноставно, а упечатљиво дато у тим, мени увек кратким, епизодама серијала. Сваки пут ми је било жао што се прича завршила. Чудно ми је било и остало сазнање да је јако мало људи из моје средине пратило овај серијал. Нисам имала са киме да прокоментаришем све оно што бих доживела. Мислим да би филм "Теслин народ" требало приказати у свим градовима, и обавезно за ученике средњих и основних школа (од петог до осмог разреда,) јер је порука коју носи свака прича толико животна и упечатљива да јој не може одолети ни једна искрена душа.