Kuhinjski kalfa, deveta sezona

Od utorka, 15. oktobra, u okviru Jutarnjeg programa RTS-a startuje deveta sezona televizijskog takmičenja Kuhinjski kalfa. I ovog puta gledaćemo kako učenici srednjih i ugostiteljskih škola širom Srbije kuvaju zdrave i jeftine obroke i proverićemo mogu li takvi obroci zameniti školske užine iz pekara.

Prilozi se emituju svakog utorka u Jutarnjem programu RTS-a, a nakon toga naći će se na jutjub kanalu Kuhinjskog kalfe. Pobeđuje najbolji odnosno recept koji dobije najviše lajkova na fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe, kao i poverenje stručnog žirija. Recepti se vrednuju i po kvalitetu lokalnih sastojaka. Na društvenim mrežama predlozi naših mladih kuvara do sada su dobili nekoliko desetina hiljada "lajkova".

Prvi ciklus emitovan je u jesen 2013. godine. Kroz sezone, budućim ugostiteljima, zadavani su razni "zadaci", od slatkih do slanih porudžbina uz ograničenje sa cenom sastojaka. Osnovni cilj, bio je i ostao, kako prirpemiti zdravu, ukusnu i cenom pristupačnu školsku užinu sa kojom će najlakše biti predstavljen kraj naše zemlje odakle stiže recept.

U 8 ciklusa videli smo, namirisali i probali više od 150 jela. Proverili smo kako se sprema hrana u školskim restoranima od Leskovca pa do Subotice. Čuli kako krčkaju u Užicu, seckaju u Kragujevcu i "lupaju" meso u Pirotu.

Prema registru Ministarstva prosvete, u Srbiji postoji 11 ugostiteljskih škola i nekoliko desetina srednjih škola koje imaju smer kulinarski tehničar. Gotovo sve te škole su u dometu dopisništava RTS-a. Pored budućih kuvara, poslastičara i konobara koji gostuju u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i promovišu svoju školu, tu su i nastavnici, lekari i nutricionisti...

Uz podršku Ministarstva prosvete, iz Kalfe proističe društveno korisna inicijativa da se uvede besplatna, ili bar jeftinija, užina koja bi se spremala u školskim kuhinjama. U tom slučaju šefovi uglednih restorana kuvali bi za učenike u programu RTS-a, a učenici bi gostovali u elitnim restoranima.

Uživajte sa nama u radu budućih šefova kuhinja.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">