52. BITEF na RTS-u

Radio-televizija Srbije će, i ove godine, kroz hronike, direktan prenos i specijalne emisije pratiti 52. BITEF, koji se održava od 13. do 22. septembra, pod sloganom Svet bez ljudi.

RTS u okviru svog Kulturno-umetničkog programa iz godine u godinu verno prati ovaj vodeći pozorišni festival, koji već više od pet decenija otkriva i promoviše savremene teatarske prakse. Tako će biti i ove godine, kada će u glavnom programu biti izvedeno deset predstava renomiranih pozorišnih autora i trupa, poput Olivera Frljića, Alena Platela, Rimini Protokola,Marine Davidove, Dragana Živadinova i mnogih drugih.

A kako izgleda "svet bez ljudi", kojim se bavi ovogodišnji BITEF, RTS će približiti gledaocima kroz tradicionalne hronike, ali i direktan prenos predstave iz glavnog programa.

Tri hronike preneće delić festivalske atmosfere i zaviriti iza kulisa predstava u konkurenciji za Grand Prix Mira Trailović. Emisije će obuhvatiti razgovore sa autorima i izvođačima, osvrte na predstave, kao i utiske gostiju iz celog sveta, koji već godinama prate Festival.

Urednice hronika su: Olivera Milošević, Tamara Baračkov i Kristina Đuković.

U skladu sa idejom da se kultura približi što širem televizijskom auditorijumu, nakon prošlogodišnjeg prenosa predstave Olimp - u slavu kulta tragedije, koji je ocenjen kao jedan od najznačajnijih događaja godine, i ovog puta RTS će uživo prenositi jednu od najatraktivnijih predstava sa ovogodišnjeg BITEF-a. Gledaoci RTS-a imaće jedinstvenu priliku da uživo prate izvođenje predstave NO 43 Prljavština estonskog teatra NO99.

Uoči 52.BITEF-a, na RTS-u biće prikazana emisija RTS na Olimpu Bojane Andrić koja će otkriti gledaocima kako su tekle pripreme i realizacija najdužeg prenosa u istoriji naše televizije. Videćemo sve one ljude koji su, obično, iza kamere: urednički tim, rediteljsku ekipu, snimatelje, video-miksere, majstore tona, i mnoge druge koji su svojim radom doprineli da prenos Olimpa privuče veliku pažnju i opravda očekivanja celokupne kulturne javnosti.

Tradicionalno, kroz emisije TV teatar, podsetićemo se predstava koje su prethodnih godina prikazane na BITEF-u. Urednica Mirjana Lazić Romčević odabrala je pet predstava koje će tokom septembra, svake subote biti emitovane na Drugom programu: Čaruga, Ujka Vanja, San letnje noći, Hamlet u podrumu, Mara Sad.

broj komentara 0 pošalji komentar