Srpski junaci srednjeg veka - četvrtkom u 20.00 na RTS 2

Igrano-dokumentarna TV serija "Srpski junaci srednjeg veka", realizovana je prema scenariju i u režiji Gordana Matića, u produkciji Contrast Studios-a, a prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.

Ovaj televizijski projekat, čije premijerno emitovanje počinje 30. novembra na Drugom programu RTS, kroz deset polučasovnih epizoda gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine. Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i igranih, videćemo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčević, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznati i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima će, uz autentične kostime i rekvizutu, naše srednjovekovne junake "oživeti" glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi", Srpskog viteškog reda SVIBOR i Viteške družine SVE.ARH.

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi. Igrano-dokumentarna serija "Srpski junaci srednjeg veka" je snimana na brojim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca. Našu duboku zahvalnost zaslužuje SANU, SPC, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Narodna biblioteka Srbije, Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Istorijski institut, Vojni muzej, Republički zavod za zaštitu spomenika i drugi.

O serijalu "Srpski junaci srednjeg veka" reditelj Gordan Matić kaže: "Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To sa jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali sa druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine. Do sada se retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa. Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku."

Emitovanje igrano-dokumentarne serije "Srpski junaci srednjeg veka" počinje 30. novembra 2017. godine - četvrtkom u 20 časova na RTS2. Repriza je petkom od 14 časova na Prvom programu RTS.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. apr 2018, 01:40) - boriša [neregistrovani]

Kralj Milutin

Mislim da biste u nekom od narednih serijala trebali malo više da približite slavnog kralja čije mošti danas čak i ne počivaju u Srbiji....

(ponedeljak, 19. feb 2018, 09:01) - Дејан [neregistrovani]

похвале и помало критике

Свака част на идеји и уопште самој реализацији серијала. Сматрам да је неопходно да се народу представи права, историјски поткована, слика средњег века у Србији и да се разбије илузија, добрим делом и неистинита, формирана на основу епских песама и повуче јасна граница стварог и митолошког у историји овог периода.
Једина моја замерка је зашто није направљена и серија о Деспоту Стефану Лазаревићу, јер сматрам да његова личност са пуним правом заслужује да буде део овог серијала.

(subota, 10. feb 2018, 16:31) - Славка [neregistrovani]

Свака част

Све похвале за предивну емисију..Коначно и нешто паметно да се погледа на тв-у..Да не причам да сам пријатно изненађена,што се неко сетио да и ми имамо своје јунаке и витезове и једну предивну историју.
Још једном свака част и заиста све похвле.

(utorak, 16. jan 2018, 13:39) - Ema [neregistrovani]

sve pohvale

Uzbudljiva, dinamična, koncipirana...sve pohvale za ideju i realizaciju.
Primer za ostale! Očekujem je na na RTS-1
Veliki pozdrav

(petak, 29. dec 2017, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

istorija

Odličan serijal.Sve čestitke!

(petak, 15. dec 2017, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Импресије

Све похвале, одлично урађено!

(četvrtak, 30. nov 2017, 11:49) - Veljko Živković [neregistrovani]

Veljonius992

Ја једва чекам да гледам документарну серију о Српским јунацима из средњег века.